12-18 YAŞ ARASI ÇOCUKLARDA SOSYAL MEDYA KULLANIMI: ELAZIĞ ÖRNEĞİ - KARADAYI, MELEK (Fırat Üniveristesi, 2019)
İnternetin insan yaşamının vazgeçilmez bir parçası olduğu günümüzde her yaştan her kesimden insan sosyal medya kullanıcısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir veya birkaç sosyal medya hesabı insanlar tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. İnsanları yoğun olarak ilgilendiren bir konu olması nedeniyle sosyal medya; son zamanlarda sosyolojik araştırmaların konusu olarak sıkça karşımıza çıkmaktadır. Bu Yüksek Lisans Tezinde Elazığ ilinde bulunan Mustafa Kemal Ortaokulu ve Mehmet Akif Ersoy Lisesi'nden tesadüfî örneklem ile elde edilen 349 öğrenciye anket soruları yöneltilmiş ve 12-18 yaş aralığında olan bu öğrencilerin sosyal medya kullanımları hakkında bilgi edinilmeye çalışılmıştır. Literatür taraması yapılarak sosyal medyanın ne olduğu neleri kapsadığına bakılmış, teorik bilgiler sunulmuştur. Sahadan elde edilen verilere bakıldığında yaş, cinsiyet, ekonomik durum, aile durumları gibi değişkenlerin sosyal medya kullanımını önemli ölçüde etkilediği sonucuna varılmıştır. Yapılan çalışmada öğrencilerin sosyal medyayı yoğun olarak kullandığı görülmektedir. Sosyal medyayı kullanan her öğrencide farklı izlenimler ve davranışlar geliştiği görülmektedir. Ebeveynlerin ve öğretmenlerin gözetiminin faydalı olacağı kanaati oluşmuştur. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, İnternet, Takipçi, Takip Edilen, Fenomen

The internet is an indispensable part of human life that most of the people in all ages could seen as social media users.People use systematically one or a few social media accaount. The fact that people interested in social media strongly, it appears commonly subject of socialogical studies recently. With random sample used in this study, made a survey 349 student about their social media using. These students are 12-18 age range and they gose to Mustafa Kemal Elementary School and Mehmet Akif High School in Elazığ. Looked for literatura to understand what is social media and what is its contain. General theorical knowledge was given.From result of survey appear to age, gender, family and economic situations affects social media uses significantly. This study bring to light students use social media intensively. All students who is use social media, buil new behavior and impressions.In conclusion, parent and teacher guidance be helpfully was opinion. Key Words: Social Media, Internet, Follower, Followed, Phenomenon
Usage of social media among the children aged 12-18: Example of Elazığ
Keywords: Sosyoloji; İletişim Bilimleri