ELEKTRONİK BETON İZLEME SİSTEMİ SONRASI YAPI DENETİMLİ YAPILARDA KULLANILAN HAZIR BETON KALİTESİNİN ELAZIĞ ÖLÇEĞİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ - ÇELİK, MEHMET TAHA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Deprem riski altında olduğu ülkemizde yapıların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi büyük önem taşımaktadır. Binaların depreme dayanıklılığında belirleyici parametrelerin başında demir ve beton tasarımlar gelmektedir. Ülkemizde hazır beton sisteminin yaygınlaşması ile birlikte beton kalitesinde büyük gelişmeler sağlanmıştır. Betonun kalitesi, basınç dayanımının yanı sıra üretim özellikleriyle de doğrudan ilişkilidir. Buna bağlı olarak inşaat sektöründe kaliteli ve kaliteli hazır beton üretimi son yıllarda ön plana çıkmaktadır. Yürürlüğe giren yapı denetim yasasına göre yapı denetim kuruluşlarının beton sınıflarının dayanımı konusundaki hassasiyeti de artmıştır. İnşa edilen binaların hazır beton denetimlerinde suistimallerin önüne geçebilmek için dünyada ilk kez beton numunelerinin elektronik ortamda izlendiği Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBIS) devreye alınmıştır. Elde edilen sonuçlar yapı denetimi altındaki binalarda kullanılan hazır betonun basınç dayanımı sonuçlarında bir sorun olmadığını gösterse de beton kalitesinde dikkat edilmesi gereken noktalarla karşılaşılmış ve bu hususlar üzerinde durulmuştur.

It is of great importance that the buildings are built as earthquake resistant in our country where there is an earthquake risk. Iron and concrete designs are at the forefront of the determining parameters in the earthquake resistance of buildings. With the widespread use of ready mixed concrete system in our country, great improvements have been achieved in concrete quality. The quality of concrete is directly related to its production properties as well as its compressive strength. Accordingly, the production of high-quality and high-quality ready-mixed concrete in the construction sector has come to the fore in recent years. According to the building inspection law that came into force, the sensitivity of building inspection organizations on the strength of concrete classes has also increased. The Electronic Concrete Monitoring System (EBIS), in which concrete samples are monitored electronically for the first time in the world, was put into use in order to prevent abuses in the ready mixed concrete inspections of the buildings. Although the results obtained show that there is no problem in the compressive strength results of the ready mixed concrete used in the buildings under construction control, the points to be considered in concrete quality were encountered and these issues were emphasized.
The evaluation of the quality of ready concrete used in building controlled buildings after the electronic concrete monitoring
Keywords: İnşaat Mühendisliği