SAFRANBOLU HAVZASI (KARABÜK) EOSEN YAŞLI ÇÖKELLERİN FORAMİNİFER BİYOSTRATİGRAFİSİ - SİNANOĞLU, DERYA (Fırat Üniveristesi, 2012)
Çalışma alanı, Karabük ilinin Safranbolu ilçesi civarında bulunan Safranbolu Havzası'nda yer almaktadır. Çalışma alanı ve yakın çevresinde, yaşlıdan gence doğru, Ulus Formasyonu (Üku), Safranbolu Formasyonu (Ts), Karabük Formasyonu (Ta), Çerçen Formasyonu (Tç), Soğanlı Formasyonu (Tso), Akçapınar Formasyonu (Ta), Yörük Formasyonu (Tör), Yamaç Molozu (Ymo) ve Alüvyon (Qa) bulunmaktadır.Yapılan araştırmada, 4 stratigrafik kesit ölçülerek, bu kesitlere ait bol fosilli ve ayrışmış tabakalardan örnekler alınmıştır. Bu örneklerde 250 adet ince kesit yapılmış ve bu ince kesitlerin mikroskobik incelemesi sonucu Orta-Geç Lütesiyen'i karakterize eden 6 cins ve 11 tür tayin edilmiştir. Tanımlanan bu cins ve türler şunlardır: Alveolina gr. elliptica Sowerby, Assilina exponens (Sowerby), Discocylina cf. harrisoni Vaughan, Nummulites aturicus Joly ve Leymerie, N. burdigalensis de la Harpe, N. cf. discorbinus Schaub, N. millecaput Boubée, N. praeaturicus Schaub, Rotalia sp. Lamarck ve Orbitolites sp. Lamarck. Tayin edilen bu bentik foraminiferlere dayanılarak SBZ 15 ve SBZ 16 biyozonları ayırtlanmıştır. İnceleme alanındaki birimlerin litolojik özellikleri ve bentik foraminifer içeriklerinin değerlendirilmesi sonucu şelf ortamında çökeldiği belirlenmiştir.

The study area is situated in Safranbolu Basin of around the Karabük city?s Safranbolu. Study area and its surroundings, to elderly, young, Ulus Formation (Üku), Safranbolu Formation (Ts), Karabük Formation (Ta), Çerçen Formation (Tç), Soğanlı Formation (Tso), Akçapınar Formation (Ta), Yörük Formation (Tör ), Slope Debris (Ymo), Alluvium (Qa) are available.In this survey, 4 measured stratigraphic section, the cross-sections taken from samples of the fossiliferous layers and dissociated. These examples made of 250 thin sections, and microscopic examination of thin sections as a result of these 6 genera and 11 species that characterize the Late-Middle Lutetian have been appointed. Defined in this genus and species are as follows: Alveolina gr. elliptica Sowerby, Assilina exponens (Sowerby), Discocylina cf. harrisoni Vaughan, Nummulites aturicus Joly and Leymerie, N. burdigalensis de la Harpe, N. cf. discorbinus Schaub, N. millecaput Boubée, N. praeaturicus Schaub, Rotalia sp. Lamarck, Orbitolites sp. Lamarck. As determined on the basis of this benthic foraminifera SBZ 15 and SBZ 16 biozones been distinguished. Lithological units in the area and deposited in shelf benthic foraminifera have been observed as a result of evaluation of the content.
Safranbolu basin (Karabuk) foraminiferal biostratigraphy eocene sediments
Keywords: Jeoloji Mühendisliği