Güney Azerbaycanlı Şair Habip Sahir - Aras, Enver (My University, 2004)
Tebriz'de dünyaya gelen Habip Sahir'in hayatı, Güney Azerbaycan'da meydana gelen birtakım siyasî, sosyal ve iktisadî çalkantılar içerisinde geçer. Sahir şiirlerinde, diğer millî şairler gibi sosyal ve siyasî motiflere çok geniş olarak yer verir. Sanatının temelini, çocukluk yıllarında anasından duyduğu maniler, ninniler ve masallar oluşturur. Şiirlerinde ele aldığı konuların başında vatan, millet, hürriyet, hak, adalet, ve barış yer alır. Mensubu olduğu milletin hür, bağımsız ve mutlu yaşaması için çalışır. Her türlü olumsuz şartlara rağmen şiirlerini Türkçe yazar. Farsça şiirleri de vardır. Bütün esir Türk ellerinin şairi olduğunu söyler. Güney Azerbaycan Türklerindeki millî şuuru şahlandırır.
Keywords: Tarih; Kültürel Çalışmalar