SPF (SPESİFİC PATHOGEN FREE) TAVUKLARDA SICAKLIK STRESİNE KARŞI GECE BESLEME OLANAĞININ ARAŞTIRILMASI - FİLİZCİLER, MESUT (Fırat Üniveristesi, 1998)
Bu çalışmada, sıcak aylarda gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkından yararlanılarak SPF tavukların geceleri beslenmeleri ile sıcaklık stresinin olumsuz etkilerinin ne oranda azaltılabileceğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için SPF kümeslerde ferdi kafeslere her grup için 50 adet SPF tavuk alınmıştır. Tavuklar, kontrol grubunda 05.00-21.00 saatleri arasında, deneme grubunda ise 17.00-09.00 saatleri arasında yemlenmiştir. Kümes içi sıcaklıklar, kontrol grubunda ortalama 29.5±0.78 °C, deneme grubunda ise 22.9±0.72 °C olarak tespit edilmiştir (pO.001). Yem ve su tüketimi, gündüz yemlemesinde sırası ile 113.60±0.75 g/gün, 274. 96±2.62 ml/gün, gecede ise 120.09Ü.77 g/gün ve 218.26±4.97 ml/gün olarak tespit edilmiştir (p<0.01). Yumurta verimi kontrol grubunda % 68.46, deneme grubunda ise %76.79 olarak bulunmuştur (p<0.01). Hasarlı yumurta oranının kontrol grubunda % 6.36, deneme grubunda ise % 4.90 olduğu saptanmıştır (p<0.05). Gece yemlemesinde yumurta kabuk ağırlığı ve kalınlığında, gündüze göre bir iyileşme tespit edilmiştir (p<0.01). Benzer etki yumurta ağırlığı ve özgül ağırlığında da saptanmıştır (p<0.01). Araştırma başlangıcında ve sonunda tartımları yapılan hayvanların canlı ağırlık artışı gündüz ve gece yemlemesinde sırasıyla 74 g ve 124 g olarak bulunmuştur (p<0.01). Gece yemlemesinde kan Hematokrit düzeyi yüksek, serum glikoz düzeyi ise düşük bulunmuş (p<0.01), serum total kalsiyum, serum inorganik fosfor, serum bakır ve serum çinko düzeyleri gruplar arasında fark görülmemiştir (p>0.05). Ekonomik açıdan, gece besleme uygulaması işletmeye 530.79 $ kar sağlamıştır.

This experiment was conducted to determine the effects of night feeding benefiting from temperature differences between night to day on the negative heat stress in SPF ( Spesific Pathogen Free ) hens. For this purpose, 50 SPF hens were randomly assigned for each group. Control group was fed between 05.00-21.00 and treatment group was fed between 17.00-09.00 hours. Coop temperature was 29.5±0.78 °C and 22.9±0.72 °C in control and treatment group, respectively. Feed and water intake of hens were 113.60±0.75 g/day, 274.96±2.62 ml/day at daytime, and 120.09±1.77 g/day, 218.26±4.97 ml/day at night (p<0.01). Egg production were 68.46 %, and 76.79 % in control and treatment group (p<0.01). Damaged egg ration were 6.36 % and 4.90 % in control and treatment group respectively (p<0.05). Egg shell weight and shell thickness were higher in treatment group than control group. The same effect was determined in the egg weight and spesific gravity (p<0.01). Average daily gain of hens weighed at the beginning study and the end of study were 74 g and 124 g in daytime feeding and night feeding respectively (p<0.01). Blood hematocrit was high (p<0.01) and serum glucose was low hens fed at night, but serum total calcium, serum inorganic phosphate, serum copper and serum zinc levels were not significantly influenced between groups (p>0.05). Economically, night feeding made profit 530.79 $.
Investigation of probability of night feeding againts heat stress for SPF poultry
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine