Ti6Al4V Alaşımının Plazma Püskürtme Yöntemi Kullanılarak ZrO2-MgO ile Kaplanması ve Kaplama Özellikleri - Aydın, Cıhat; Oğuz, Esra (My University, 2025)
Bu çalışmada, altlık olarak Ti6Al4V malzemesi kullanıldı ve yüzeyi ZrO2-ağ.%22 MgO tozları kullanılarak plazma sprey yöntemi ile kaplandı. Yüzey kaplama yapılırken akım değerleri 500 A, 600 A, 700 A olacak şekilde üç farklı sprey mesafesinde ( 100 mm, 150 mm, 200 mm) gerçekleştirildi. Kaplanmış numuneler daha 600 ?C sıcaklıkta 2 saat süreyle sinterleme işlemine tabi tutuldu. Elde edilen yüzey tabakalarının karakterizasyonu SEM, EDS, Optik Mikroskop, XRD ile yapıldı. Aşınma deneyleri 1000 m kayma mesafesinde, 10 N yükte ve 122.5 mm/sn kayma hızında gerçekleştirildi. ZrO2-ağ.%22 MgO tozlarıyla kaplanan ve sinter-lenen Ti6Al4V altlık malzeme yüzeyinde kaplanan tabakalarda ZrO2 ve MgO tespit edildi.
Keywords: Ti6Al4V; aşınma; mikrosertlik; yüzey kaplama; plazma sprey