KOLLAJEN DOKU HASTALIĞI İLİŞKİLİ İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIĞI'NDA SURVEY ÜZERİNE ETKİLİ PARAMETRELER - ATLI, SİAHMET (Fırat Üniveristesi, 2021)
Çalışmamızda interstisyel akciğer hastalığı (İAH) gelişmiş Kollajen doku hastalıkları (KDH)'de surveyi öngörmede rol oynayabilecek parametreleri saptamak, tanı anında hastalığın nasıl progresyon göstereceğini öngörebilmek amaçlanmıştır. Ocak 2010 – Ocak 2015 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji AD'de radyolojik olarak KDH-İAH tanısı alan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların semptomları, demografik özellikleri, klinik, radyolojik ve laboratuar bulguları kaydedildi. Takip sürecinde exitus olan hastalar ile halen yaşayan hastaların verileri karşılaştırıldı ve sağ kalım üzerine etkili parametreler araştırıldı. Çalışmaya alınan 75 hastanın 55'i kadın, 20'si erkekti. KDH alt tipine göre gruplar arasında yaş ve cinsiyet dağılımı anlamlı farklılık gösterdi. En sık saptanan KDH alt tipinin Romatiod artrid (RA) ilişkili İAH olduğu görüldü. KDH alt tipi ile SFT parametreleri arasında istatistiksel bir fark olmadığı saptandı. En sık saptanan radyolojik bulgunun traksiyon bronşektazisi olduğu görüldü. Otuziki (%42.7) hastada fibrozis oranının >%10 olduğu saptandı. Fibrozis oranı >%10 olanlarda, FEV1/FVC hariç tüm parametrelerin anlamlı derecede düşük olduğu saptandı. Bir yıllık takip sürelerinin sonunda 4 hasta ex oldu. Ex olan hastaların daha yaşlı oldukları, tümünün kadın ve komorbiditesi olan hastalar olduğu görüldü. FEV1, FVC, FEV1/FVC, 6DYT mesafesinin bu hastalarda anlamlı derecede düşük olduğu görüldü. DLCO (Karbon Monoksit Diffüzyon Kapasitesi) değeri de her ne kadar ex olan hastalarda belirgin düşük olsa da istatistiksel olarak anlamlılığa ulaşmadı. Ex olan hastaların tümünde fibrozis oranının >%10 olduğu görüldü. Kadın cinsiyet, ileri yaş, komorbidite varlığı, düşük bazal solunum fonksiyon parametreleri, >%10 fibrozis oranı olan KDH-İAH hastalarının hastalık progresyonu ve mortalite açısından daha sıkı takip edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler: Kollajen doku hastalıkları, interstisyel akciğer hastalıkları, survey

To determine the parameters that may predict survey in connective tissue disase (CTD) with interstitial lung disease (ILD), to predict the progression of disease at the time of diagnosis. Patients radiologically diagnosed with CTD-ILD in Firat University Medicine Faculty, Department of Romatology during January 2010-January 2015 included into the study. Symptoms, demographic, clinical, radiological, and laboratory data of patients recorded. The datas of survivors and dead patients during follow-up period compared and parameters related with survival investigated. Fifty five of our patients were famele 20 were male. Sex and age were significantly different between subtypes of CTD. The most detected CTD subtype was RA related ILD. There was no statistical difference between pulmonary function parameters and CTD subtype. The most frequently seen radiological finding was traction bronchiectasis. Fibrosis ratio was >10% in 32 (42.7%) patients. All pulmonary function parameters except FEV1/FVC were significantly low in patients with >10% fibrosis. Four patients died during one year follow up. Dead patients were older, female, and had comorbidities. FEV1, FVC, FEV1/FVC, 6 minute walking test distance were significantly low in these patients. DLCO was also low in dead patients but it could not reach statistical significance. All exitus patients had >%10 fibrosis. We think that CTD-ILD patients who are female, older, have comorbidities, low pulmonary function parameters, and >10% fibrosis must closely follow for disease progression and mortality. Key words: Connective tissue disase, interstitial lung disease, survey
Parameters that affect survival in CTD-İLD
Keywords: Göğüs Hastalıkları