YAPISAL KIRILMA ALTINDA CİNSİYET TEMELLİ İŞSİZLİK HİSTERİSİNİN SINANMASI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ - Peker, Ayşe Esra; Boyraz, Ayşegül (My University, 2019)
Ekonomik, sosyal ve siyasal açıdan bütün ekonomiler için büyükönem taşıyan konulardan biri işsizliktir. İşsizliğin nedenlerininbelirlenmesinin yanında işsizlik olgusunun beraberinde getirdiğisonuçlarında doğru olarak değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.Bu bağlamda ülkelerde İşsizlik Histersi’nin var olup olmadığınınbelirlenmesi ve politikaların bu yönlü geliştirilmesi sorunun çözümüaçısından oldukça önemlidir. Bu noktadan yola çıkarak yapılan buçalışmada Friedman’ın doğal oran hipotezine karşı sav olarak ortayaatılan işsizlikte histeri etkisinin Türkiye’de var olup olmadığı hem kadınişgücü, hem de erkekler işgücü piyasası için ayrı ayrı değerlendirilmiştir.Çalışmanın özgün yönünü oluşturan bu ayrımın yapılmasının, işgücüpiyasasına yönelik politika önerilerini geliştirilmesi hususunda önemlikatkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada 2005:Ocak2019:Mart dönemleri esas alınmış, Türkiye’de hem kadın, hem deerkekler için işsizlik histerisi test edilmek istenmiştir. Bu amaçla yapısalkırılmalı birim kök testleri kullanılmıştır. Çalışmada bir kırılmalı birimkök testlerinden Zivot-Andrews (ZA), iki kırılmalı birim kök testlerindenise Lumsdaine – Papell (LP) testinden yararlanılmıştır. Elde edilensonuçlara göre Türkiye’de hem kadın, hemde erkekler için işsizlikhisterisinin var olduğu belirlenmiştir. Bir başka ifade ile Türkiye’deortaya çıkan bir işşizlik şokunun kısa dönemde kendiliğinden dengeyegelemediği uzun dönemde etkisinin devam ettiği sonucuna ulaşılmıştır.Çalışmada Türkiye’de yaşanan ekonomik şoklar her iki grup içinde kalıcıolduğu, çalışmada yapısal kırılma tarihinin 2008 yılı olması ise küresel krizin Türkiye işgücü piyasasını önemli ölçüde etkilediği sonucunaulaşılmıştır.
Keywords: İktisat