BİTLİS KALESİ DEPOLAMA ALANI SERAMİK BULUNTULARI - Karasu, Yunus Emre; Şen, Korkmaz (My University, 2021)
Bitlis İlinin merkezinde kayalık bir alan üzerinde yer alan Bitlis Kalesi’nde 2020 yılıkazı çalışmalarında ele geçirilen çini ve seramik buluntuları çalışmamızda ele alınıpincelenmiştir. Kazı çalışmaları sırasında ele geçirilen en yoğun buluntu gruplarının ba şında seramikler gelmektedir. Alandaki az sayıda çini ise bölge açısından oldukça dik kat çekicidir. 2020 yılında yapılan çalışmalarda saray olarak düşünülen alanı bölen birduvar ile sur duvarıyla bitişik boyuna dikdörtgen bir mekâna ait duvar kalıntıları orta ya çıkarılmıştır. Alanı bölen duvarın kuzeydoğu köşesinde yer alan depolama kaplarıbu mekânın ambar olarak kullanıldığını göstermektedir. Seramiklerin yanı sıra ambarmekânında yemek pişirmek için kullanılan büyük bir tandır da bulunmuştur. Depolamakaplarında görülen formlar sırsız seramiklerin farklı işlevlerle kullanılmış olabileceğinide düşündürmektedir. 2020 yılı çini ve seramik buluntuları bazı örnekler dışında mimarikalıntılar, sikkeler ve diğer kazı buluntularından elde edilen veriler sonucunda 17.yüzyılile 19.yüzyıl Geç Osmanlı dönemine tarihlendirilmiştir.
Keywords: Arkeoloji