CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK ROMANINDA BATILILAŞMA (1923/1940) - GÜLER, AHMET FARUK (Fırat Üniveristesi, 2011)
Osmanlı İmparatorluğu'nun yeni bir medeniyetin eşiğine doğru sürüklenişi, Batılılaşma sürecini başlatır. Batılılaşma, 1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı'yla asıl kırılma noktasını yaşar. Batıyı tanıma ve Batılı unsurları yaşama arzusu sistemli bir değişim sürecini beraberinde getirir. Toplumsal düzeyde gerçekleşen bu değişim süreci, toplumu oluşturan her alanda kendini gösterir. Bu çalışmamız, Batılılaşma sürecinde görülen değişimlerin, Cumhuriyet dönemi romanlarına yansıyan unsurlarının tespitine yöneliktir.Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın temelini oluşturan birinci bölümde, Cumhuriyet dönemi Türk romanında, 1923?1940 yılları arasında basılan elli roman, ?Kurgudan Kurumsal Hayata Geçiş? aşamasında Batılılaşma açısından ele alınmıştır. Toplumun temelini oluşturan bireyin davranış ve düşünce boyutundaki değişim süreci sosyoloji, psikoloji ve felsefe gibi bilim dallarından hareketle belirginleştirmeye çalışılmıştır. Batılılaşma sürecinin kültürel yapıda oluşturduğu değişim, bu dönemde yayınlanmış romanlardan hareketle gözler önüne serilerek, yanlış Batılılaşma süreci ile bu süreçle oluşan toplumsal çöküşün romanlara yansımalarını belirleme yoluna gidilmiştir.Çalışmamızın ikinci bölümünde ?Kurgudan Eğlence Hayatına Yöneliş? başlığı altında, romanlarda geçen eğlence hayatında görülen değişimler ve bunların kültürel hayata yansımaları ele alınarak, yanlış Batılılaşma sürecindeki fonksiyonları belirlenmiştir.Cumhuriyet Dönemi Türk romanlarında Batılılaşmanın nasıl bir süreç geçirdiğini anlatan sonuç bölümünden sonra, çalışmamıza katkı sağlayan geniş bir kaynakçaya yer verilmiştir.Anahtar Sözcükler: Cumhuriyet Dönemi, roman, batılılaşma, kültürel değişim, yabancılaşma

The drift of Ottoman Empire to a new civilization initiated the westernization period. Westernization had an actual breaking point with rescript of Gülhane declared in 1839. The desire of knowing the west and having western elements in their life brought a systematic change period. This change period occurring in social terms took effect in all areas to form the society. Our work intends to detect the elements of this change seen in westernization period which reflected to novels of National Literature period.Our work is composed of two parts. In the first part which is the main part of the work, in Turkish Novels of Republic Period we examine fifty novels printed between the years of 1923?1940 in the ?Transitional stage of fiction to real life? in terms of westernization. We try to concretize the change process in the behavioral and ideational dimension of individual which forms the basis of society according to science disciplines sociology, psychology and philosophy. We try to reveal the change caused by westernization in cultural structure in accordance with novels published in that period. We take the way of detecting the wrong westernization change and the reflection of the social breakup on novels caused by this change process.In the second part of our work under the title of `?Inclining from fiction to entertainment life?? we determine the functions of these changes in faulty westernization period by examining changes in entertainment life in novels and reflections of these changes in cultural life.After the conclusion part which tells what kind of a process that westernization had in Turkish Novels of Republic Period, a broad bibliography which contributes to our work takes place.Key Words: Republic Period, Novel, Westernization, cultural change, alienation
Westernization in Turkish novel in republic period (1923/1940)
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı