YENİDOĞANLARDA TİROİD FONKSİYONLARINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER - KAYA, EDA (Fırat Üniveristesi, 2021)
u çalışmada total parenteral beslenme sıvısı verilen yenidoğanlarda beslenme sıvısı içerisindeki iyot düzeyinin yeterliliğinin araştırılması amaçlanmış, ayrıca hastaların doğum haftası, vücut ağırlığı ve cinsiyet özelliklerinin TSH, serbest T4 ve iyot düzeylerine etkisi incelenmiştir. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatmakta olan 28 hafta ve üzerinde doğmuş, 30 yenidoğan çalışmaya dâhil edildi. Yenidoğanların her biri en az beş gün süreyle TPN almıştı. TPN sıvıları içerisine rutin yenidoğan yoğun bakım pratik uygulamasında 1,3 mcg/kg/g iyot eklenmektedir. Hastalardan TPN öncesi ve sonrasında idrar iyot düzeyleri alınarak karşılaştırıldı. Ayrıca serum TSH, serbest T4, tiroglobulin düzeylerine etkisi incelendi. Çalışmaya alınan hastaların ortalama doğum haftası 33,5±4,17 hafta, vücut ağırlığı 2020,83±834,55 gr, TPN aldıkları süre 11,47±5,13 gün olarak saptandı. Hastaların 24'ü (%80) erkek, 6'sı (%20) kız hastalardan oluşmaktaydı. 23 (%76,7) hasta prematür, 7 (%23,3) hasta ise miad doğumdu. Hastalarımızın doğum haftası, vücut ağırlığı ve cinsiyet özelliklerinin TSH, serbest T4 ve iyot düzeyleri üzerine olan etkisini incelediğimizde istatistiksel açıdan anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). TPN verilmeden önce alınan iyot düzeylerine bakıldığında 11 hastada (%36,7) iyot eksikliği, 7 hastada (%23,3) yeterli iyot düzeyi, 12 hastada (%40) iyot yüklenmesi görüldü. İki olguda geçici subklinik hipotiroidi saptandı (%6,6) bunlardan birinde iyot eksikliği diğerinde iyot yüklenmesi vardı. TPN sonrası iyot düzeylerine bakıldığında ise 13 hastada (%43,3) iyot eksikliği, 4 hastada (%13,4) yeterli iyot düzeyi ve 13 hastada (%43,3) da iyot yüklenmesi saptandı. TPN alan ve sonrasında enteral beslenmeye başlanan hastaların idrar iyot düzeylerinde düşüş saptandı ancak bunun istatistiksel açıdan anlamlı olmadığı ve tiroid fonksiyon testlerini etkilemediği görüldü. Anahtar kelimeler: İdrar iyot düzeyi, parenteral beslenme, yenidoğan

In this study, it was aimed to investigate the adequacy of iodine level in the nutritional fluid in newborns who were given total parenteral nutrition fluid, and also the effects of gestational week, body weight and gender characteristics on TSH, free T4 and iodine levels were investigated. 30 newborns who were born at 28 weeks or more and hospitalized in Fırat University Medical Faculty Neonatal Intensive Care Unit were included in the study. Each of the newborns had received TPN for at least five days. 1.3 mcg/kg/g iodine is added to TPN fluids in routine neonatal intensive care practice. Urine iodine levels were obtained from the patients before and after TPN and compared. In addition, its effect on serum TSH, free T4, and thyroglobulin levels was investigated. The mean birth week of the patients included in the study was determined as 33.5 ± 4.17 weeks, body weight as 2020.83 ± 834.55 g, and the time they received TPN as 11.47 ± 5.13 days. 24 (%80) of the patients were male and 6 (%20) were female, 23 (%76,7) patients were premature and 7 (%23,3) patients were term delivery. When we examined the effect of our patients birth week, body weight and gender characteristics on TSH, free T4 and iodine levels, no statistically significant difference was found (p> 0.05). When the iodine levels taken before TPN was given, 11 (%36,7) patients had iodine deficiency, 7 (%23,3) patients had sufficient iodine level, and 12 (%40) patients had iodine overload. When iodine levels after TPN were examined, iodine deficiency in 13 (%43,3) patients, sufficient iodine level in 4 (%13,4) patients and iodine overload in 13 (%43,3) patients were found. There was a decrease in urinary iodine levels of patients who received TPN and then started enteral feeding, but it was observed that this was not statistically significant and did not affect thyroid function tests. Keywords: Urine iodine level, parenteral nutrition, newborn
Factors affecting thyroid functions in newborns
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları