OVER İSKEMİ-REPERFÜZYON HASARI ÜZERİNE ANTİOKSİDANLARIN ETKİSİ - KARAHAN, GÜL (Fırat Üniveristesi, 2001)
AMAÇ: Ratlarda sol overde deneysel olarak oluşturduğumuz ovaryan iskemi reperfüzyon hasarı üzerine, antioksidan kullanımının etkisinin incelenmesi. GEREÇ VE YÖNTEM: Kırk iki adet erişkin Wistar Albino cinsi dişi rat, estrus fazında prospektif, rastgele, tek kör 6 gruba ayrıldı. Grup I: Sham grubu (n=7). Sadece sol over dokusu ve kan örnekleri alınan grup. Grup II: İskemi grubu (n=7). Sol overe 60 dakika iskemi uygulanan grup. Grup III: İskemi-reperfüzyon grubu (n=7). Sol overde 60 dakika iskemi ve 60 dakika reperfüzyon uygulanan grup. Grup IV, V, VI'ya ise iskeminin 45. dakikasında sırasıyla PGE1 25 mcg/kg/im, melatonin 20 mg/kg/im, vitamin E 500 mg/kg/im uygulandı. Sol overin %50'si histopatolojik inceleme için ayrılırken, geri kalan doku parçası malondialdehit düzeyleri için ayrıldı. Tüm ratlarda biyokimyasal incelemeler (malondialdehit, glutatyon peroksidaz ve süperoksit dismutaz) için, Vena Cava İnferiordan kan örnekleri alındı. İstatistiksel yöntem olarak Kruskall Wallis varyans analizinde p<0.05 bulunan parametrelere, Mann Whitney U testi ile gruplar arası ikili karşılaştırmalar yapıldı ve p<0.02 anlamlı kabul edildi. Doku histopatolojisi ile diğer parametreler arasında Spearman bağıntı analizi yapıldı (r, p, n). BULGULAR: İskemi-Reperfüzyon grubunda over hi stopatolojisi, doku MDA düzeyleri ve biyokimyasal incelemeler (glutatyon peroksidaz, süperoksit dismutaz, malonildialdehit düzeyleri) en olumsuz etkilenen grup olarak tespit edildi (p<0.02, Mann Whitney U testi). Yaptığı zarar iskemi grubuna göre anlamlı olarak fazla idi (p<0.02, Mann Whitney U testi). Antioksidanlar içinde en etkili ilaç sırasıyla melatonin, PGE1 ve Vit E bulundu. Spearman bağıntı analizinde over histopatolojisi ile süperoksit dismutaz arasında (-) bağıntı (r = -0.8, p=0.000, n=42), doku/plazma Malonildialdehit düzeyi arasında (+) bağıntı (r = +0.7/+0.6, p=0.000, n=42), glutatyon peroksidaz arasında (-) bağıntı (r= -0.5, p=0.000 , n=42) saptandı. SONUÇ: Over iskemi-reperfüzyon hasarında antioksidanların, özellikle melatoninin kullanımı overdeki hasarı azaltabilir. ANAHTAR KELİMELER: İskemi-Reperfüzyon hasarı, Antioksidan kullanımı, Over.

OBJECTIVE: The purpose of this study is to asses the effect of antioxidants on the damage of rats ovary created by ischemia-reperfusion that is experimentally made. MATERIAL-METHODS: Fourty-two female wistard- albino rats at eostrus phase randomly seperated in the six groups. This study is prospectively, one side blinded study. Group l: Sham gruop (n=7) only left ovary tissue sample and blood sample were taken. Group 2: Ischemia group (n=7) At this group ischemia is applied to the left ovary for 60 minutes. Group 3: ischemia- reperfusion group(n=7). At this group both ischemia and reperfusion applied to the left ovary for 60 minutes. Group 4,5,6 are exposed to PgEl 25 mcg/kg, i.m; melathonin 20 mg/kg/ i.m; vitamine E 500 mg/kg/i.m at the forty-fifth minute of the ischemia. The fifty percent of the left ovary is researched histopathologically; the rest is used for the malondialdehyde level tissue. Blood samples of all rats are taken from inferior vena cava for biochemical parameters(MDA, GPx, SOD) FINDINGS: At the ischemia- reperfusion group ovary histopathology, tissue MDA levels and blood chemical parameters (MDA, GPx, SOD) are negatively effected (p<0.02 Mann Whitney U test). The damage is much more at this group than ischemia group and this is statistically meaningful (p<0.02 Mann Whitney U test). The effect of antioxidants are as follows: melathonin, PgEl, Vitamine E. There is negative correlation between ovary histopathology and superoxide dismutase.(r= -0.8, p=0.000, n=42). Positive correlation between tissue and plasma MDA levels and over histopathology and also negative correlation between over histopathology and glutathion peroxidase( r=-0.5, p=0.000, n=42) levels according to Spearman's analysis. RESULTS: The antioxidant medication especially melathonin usage may decrease the ovary damage at ischemia-reperfusion injury. KEY WORDS: Ischemia-reperfusion injury, antioxidants, ovary
The effect of antioxidants on the damage of ovary ischemi?a-reperfusion
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Obstetrics and Gynecology