İLKÖĞRETİM İKİNCİ KADEMEDE ÇOKLU ZEKÂ KURAMINA DAYALI YÖNLENDİRME ETKİNLİKLERİNDE ÖĞRENCİYİ ÇOK YÖNLÜ TANIMA SÜRECİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR - Çevik, Kadriye (Fırat University, 2007)
Bu araştırmanın genel amacı, ilköğretim ikinci kademede çoklu zekâ kuramına dayalı yönlendirme etkinlikle-rinde öğrenciyi çok yönlü tanıma sürecinde mevcut durumu betimlemek ve karşılaşılan sorunları ortaya koymaktır. Araştırma betimsel tarama modeline dayalı olarak yapılmıştır Araştırmada yönetici, okul rehber öğretmeni ve branş öğretmenlerinin görüşlerine başvurulmuştur. Ayrıca, kişisel özelliklerde belirtilen değiş-kenlere göre, yönlendirme etkinliklerinde öğrenciyi çok yönlü tanıma süreci açısından yönetici, branş öğret-meni ve okul rehber öğretmeni görüşleri arasında anlamlı farklılık bulunup bulunmadığı araştırılmıştır.   Araştırmanın evren ve örneklemi, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında Balıkesir İlinde okul rehber öğretmeni bulunan 22 ilköğretim okulundaki 75 okul yöneticisi, 439 branş öğretmeni ve 23 okul rehber öğretmen olmak üzere toplam 537 kişiden oluşmuştur. Toplam 443 anket geri dönmüştür. Veri çözümlemeleri SPSS 12.0 paket programında yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; ilköğretim ikinci kademede seçmeli dersler yeter-li değildir. Velilerin, çocuklarının çoklu zekâ alanlarına dayalı gerçekçi kariyer beklentileri yoktur. Öğrenci-ler üstün oldukları zekâ alanlarının farkında değildir. Okullarda teknolojik araç-gereç ve fizikî ortam düzen-lemeleri yeterli değildir. Okul rehber öğretmenleri, öğrencileri tüm yönleriyle tanıyabilmek için yeterli zaman sahip değildir. Ders içi ve ders dışı (sosyal, kültürel, sportif vb.) etkinliklerin çeşitliliği yeterli değildir.