METABOLİK SENDROMLU HASTALARDA PPAR-GAMA2 PRO12ALA POLİMORFİZMİNİN LİPİD PROFİLİ VE ADİPOSİT YAĞ ASİDİ BAĞLAYICI PROTEİN DÜZEYLERİNE ETKİLERİ - KOÇDEMİR, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2010)
Metabolik sendrom (MS) genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimine bağlı olarak ortaya çıkan önemli bir morbidite nedenidir. Çeşitli popülasyonlarda obezite ve MS'un markırı olarak kabul edilen adiposit yağ asidi bağlayıcı protein (A-FABP) ekspresyonu peroksizom proliferasyonunu aktive edici reseptör gama (PPAR?) tarafından regüle edilmektedir. Bu çalışmada MS'lu hastalarda PPAR?2 Pro12Ala polimorfizminin A-FABP ve lipid profili üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmaktadır.Çalışmaya MS tanısı alan 196 hasta ve 98 sağlıklı kontrol dahil edildi. MS'lu hastaların ve kontrollerin serum glukoz, total kolesterol, HDL-K, LDL-K, VLDL-K, trigliserid, A-FABP ve insülin düzeyleri ölçüldü. PPAR?2 Pro12Ala polimorfizmi PCR-RFLP yöntemi ile analiz edildi.MS grubu kontrol grubu ile karşılaştırıldığında glukoz, kolesterol, LDL-K, VLDL-K, trigliserid, insülin, HOMA-IR ve A-FABP düzeyleri daha yüksek, HDL-K düzeyleri daha düşük bulundu. Kontrol grubunda A-FABP ile vücut ağırlığı arasında, MS grubunda ise A-FABP ile VKİ ve bel çevresi arasında pozitif korelasyon gözlendi.Kontrol grubunda 13 Pro12Ala heterozigot, 82 Pro12Pro homozigot ve 3 Ala12Ala homozigot, MS'lu grupta ise 163 Pro12Pro homozigot ve 33 Pro12Ala heterozigot genotipinin olduğu tespit edildi.Kontrollerde üç genotipik grup MS'lularda ise iki genotipik grup karşılaştırıldığında glukoz, kolesterol, LDL-K, VLDL-K, HDL-K, trigliserid, insülin, A-FABP düzeyleri ve HOMA-IR açısından anlamlı bir farklılık görülmedi (P>0,05).VKİ ve bel çevreleri incelendiğinde kontrol grubunda genotipler arasında farklılık bulunmazken, MS grubunda VKİ ve bel çevresi Pro12Ala heterozigotlarda Pro12Pro homozigotlara göre daha yüksekti (Her ikisi için P<0,05).Sonuç olarak serum A-FABP düzeyleri MS'da anlamlı olarak artış göstermektedir. Ancak PPAR?2 Pro12Ala polimorfizminin A-FABP ve lipid profili üzerine etkisi bulunmamaktadır. PPAR?2 Pro12Ala polimorfizmi MS'da VKİ ve bel çevresindeki artış ile ilişkilidir.Anahtar kelimeler: Metabolik sendrom, A-FABP, PPAR?, Pro12Ala, polimorfizm

Metabolic syndrome which appears with the interaction of genetic and environmental factors is an important morbidity cause. Adipocyte fatty acid binding protein (A-FABP) is accepted as a marker of the obesity and metabolic syndrome in many populations and expression of A-FABP regulates by the PPAR?. The aim of this study was to examine the effects of PPAR?2 Pro12Ala polymorphism on A-FABP and lipid profile.One hundred ninety six patients diagnosed metabolic syndrome and 98 healty controls were included in this study. Serum glucose, total cholesterol, HDL-C, LDL-C,VLDL-C, triglyceride, A-FABP and insülin were measured in MS group and control group. PPAR ?2 Pro12Ala polymorphism was analysed by PCR-RFLP method.When the MS group was compared with the control group, it was determined that glucose, cholesterol, LDL-C, VLDL-C, triglyceride, insülin, HOMA-IR and A-FABP were higher, HDL-C was lower in MS group. There was a positive correlation between A-FABP and body weight in controls and positive correlations between A-FABP and BMI, waist circumferance were observed in MS group.In control group, 13 Pro12Ala heterozygot, 82 Pro12Pro homozygots and 3 Ala12Ala homozygots were determined and 163 Pro12Pro homozygots and 33 Pro12Ala heterozygots were determined in MS group. No significant differance was seen in glucose, cholesterol, LDL-C, HDL-C,VLDL-C, triglyceride, insülin, AFABP and HOMA-IR between the three genotypic groups in control group and between two genotypic groups in MS (P>0,05).When examined BMI and waist circumferance, there was not a significant differance between the genotypic groups in control group but BMI and waist circumferance were higher in Pro12Ala heterozygot individuals than Pro12Pro homozygot individuals in MS (P<0,05).In conclusion A-FABP is increasing in MS but there were not effects of PPAR?2 Pro12Ala polymorphism on A-FABP levels and lipid profile. PPAR?2 Pro12Ala polymorphism is associated with increased BMI and waist circumferance in MS.Key words: Metabolic syndrome, A-FABP, PPAR?, Pro12Ala, polymorphism
The effects of PPAR GAMMA 2 PRO12ALA polymorphism on lipid profile and adipocyte fatty acid binding protein level in patients with metabolic syndrome
Keywords: Biyokimya