Parotis Bezi Tümörlerinin Etyolojisinde İrisinin Ve Sitokinlerin Rolünün Araştırılması - Akyiğit, Abdulvahap; Ozercan, Ibrahim Hanifi; Sakallıoğlu, Öner; Yalçın, Şinasi; Keles, Erol; Kaygusuz, Irfan; Duzer, Sertac (My University, 2021)
Parotis Bezi Tümörlerinin Etyolojisinde İrisinin ve Sitokinlerin Rolünün Araştırılması Özet Amaç: Egzersiz hormonu olan irisinin, çeşitli tümörlerin oluşumunda ve gelişiminde rol oynadığı, tümör teşhisi ve tedavisi için potansiyel bir hedef olabileceği düşünülmektedir. IL-4, IL-6, IL-10, TNF-alfa gibi sitokinler, tümör oluşum mekanizmasında önemli rol üstlenmektedirler. İrisin tükürük bezlerinden de salgılanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, parotis bezi tümörlerindeki irisin doku boyanma şiddeti, tükürük ve plazma irisin düzeyleri, plazma IL-4, IL-6, IL-10, TNF-alfa düzeyleri belirlenerek, irisin ile interlökinlerin parotis bezi tümörlerindeki rolünün araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Ocak 2020 ile Haziran 2021 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesinde Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı ve Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniğine parotiste kitle şikayeti ile başvuran ve cerrahi tedavi uygulanan 48 hasta ve sağlıklı 40 birey dahil edilmiştir. Hastalar; Grup I (Pleomorfik Adenom, 20 hasta), Grup II (Whartin Tümörü, 20 hasta), Grup III (Mukoepidermoid Karsinom, 8 hasta) ve Grup IV (Kontrol Grubu, 40 sağlıklı birey) olmak üzere dört gruba ayrıldı. Parotis tümörlü hastaların doku, plazma ve tükürük örnekleri ile sağlıklı bireylerden ise plazma ve tükürük örnekleri alındı. Bulgular: Plazma ve tükürük irisin düzeyleri, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında Whartin Tümörü, pleomorfik adenom ve mukoepidermoid karsinom gruplarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük olduğu görüldü. Plazma IL-6 ve TNF-alfa düzeyleri, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında Whartin Tümörü, Pleomorfik adenom ve Mukoepidermoid karsinom gruplarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu, IL-4 ve IL-10 düzeylerinde ise istatistiksel olarak anlamlı bir farlılık olmadığı tespit edildi. Histopatolojik olarak normal parotis dokusu, Warthin tümörü, pleomorfik adenom ve mukoepidermoid karsinom dokusunun irisin ile boyanması değerlendirildiğinde, kontrol grubuna (normal parotis dokusu) göre diğer gruplarda irisin boyanma şiddetinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığı görüldü. Sonuç: Birçok organ kanserinde etkin rol oynayan irisinin, parotis bezi tümörlerinde histopatolojik doku boyanma şiddetinin, plazma ve tükürük düzeylerinin düşük bulunması, irisinin parotis tümörlerinde koruyucu bir protein olabileceğini düşündürmektedir. IL-6 ve TNF-? gibi sitokinlerin parotis tümörlü hastalarda yüksek düzeyde bulunması, bu sitokinlerin parotis tümörlerinin oluşumunda da etkili olabileceğini göstermektedir.
15.10.2021
Keywords: Sitokin; cytokine; Anahtar Kelimeler: İrisin; parotis tümörüKeywords: Irisin; parotid tumor