Doğu asya ve pasifik ülkelerinde işsizlik histerisi: Panel veri yaklaşımı - Arı, Ayşe; Başaran, Fatma; Özcan, Burcu (My University, 2013)
Özet İşsizlik, tüm ülkelerin en temel sorunlarından birisidir. Bu nedenle iktisatçı- ların, işsizliği açıklamaya ilişkin ilgi ve çabaları önem kazanmaktadır. Bu çerçevede işsizlikle ilgili ortaya atılan hipotezlerden birisi histeri hipotezidir. İşsizlik histerisi hipotezine göre işsizlik oranı, uzun dönemde dengeden uzaklaşan bir seyir izlemekte- dir. Bu çalışmanın amacı da, işsizlik histerisi hipotezinin geçerliliğini gelişmiş Doğu Asya ve Pasifik ülkeleri için 1985-2011 döneminde sorgulamaktır. Bu amaçla, Carri- on-i-Silvestre ile Carrion-i-Silvestre ve diğerleri tarafından 2005 yılında geliştirilen panel birim kök testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, birinci kuşak panel birim kök testlerinin aksine, gelişmiş Doğu Asya ve Pasifik ülkelerinin çoğunluğunda işsizlik histerisinin olmadığını göstermektedir. Bu sebeple konjoktürel dalgalanmaların bu ül- kelerdeki işsizlik oranları üzerinde kalıcı bir etki yaratmadığı söylenebilecektir.
Keywords: İktisat