ÇEŞİTLİ TÜRLERİN HUMOR VİTREUSLARINDA ÜRE VE KAYNAKLARININ ARAŞTIRILMASI - GÜRSU, MEHMET FERİT (Fırat Üniveristesi, 1993)
Bu çalışmada, çeşitli türlerin humor vitreuslannda üre, ornitin ve sitrülin düzeyleri Üe arginaz aktiviteleri ölçülmüştür. Irk ve cinsiyetin arginaz aktivitesine etkisi araşünlmıştır.Her iki faktörün koyun vitreus arginaz aktivitelerine etkileri önemli bulunmuş tur. Vitreusun içeriği aydınlatılmıştır. Vitreusdaki arginaz enzim aktivitesinin optimal koşulları belirlenmiştir. Diğer arginazlann aksine, optimal preinkübasyon ısısı 40 °C dir. Ayrıca pH 8.8 olarak bulunmuştur. Mn iyonları ile enzimin preinkübasyonu enzim aküvitesinde % 36 artışa neden olmaktadır. Vitreus arginazuun L-arginine karşı olan Km'i 6-8 mM dvann- dadır. 8u verilerin ışığı altında vitreus arginazuun yeni bir izoenzim olup olmadığının araşünlmasının gerektiğine inamyoruz. Vitreusda arginaz enziminin varlığı ilk kez tarafımızdan saptanmış tır. Radyoaktif öncüler ile yaptığımız çalışmalarda vitreusda üre döngü sünün olmadığı kanıtlanmaktadır. Vitreus arginazuun önemi ve biyokimyasal fonksiyonu çok iyi bilinmemekte olup diğer ekstrahepatik doku arginazlan gibi poiiamin bivosentezi ile ilgili olduğu fikri öne sürülebilir.

In this study, the levels of urea, ornithine, citrulline and arginase activities were measured in the vitreous humor of some species. The effects of race and sex on arginase activity were observed.The effects of both factors on the sheep vitreous humor arginase activities were statistically significant.The composition of the vitreous humor were determined. The conditions of arginase activity in the vitreous were optimized. In contrast to other arginases, optimal preicubation temparature and pH were 40 C ° and 8.8 respectively.The preincubation of the enzyme with Mn ions caused an increase of 36 % in the enzyme activity. The Km of vitreous arginase for L-arginine was 6 to 8 mM. Further studies are needed to see whether vitreous arginase is a new isoenzyme or not. The presence of the enzyme of arginase in the vitreous was first showed by us.The studies which were carried out by using radioactive substrances found that there is no urea cycle in the vitreous. The biochemical functions and importance of arginase in vitreous arginase are not known very well. It's presence can be explained that it may involve in polyamine biosynthesis as seen in the other extrahepatic tissues. 77
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyokimya; Biochemistry