DÜZENLİ EGZERSİZİN FIRAT ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU ÖĞRENCİLERİNİN PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ÜZERİNE ETKİSİ - ÖZDENK, SERHAT (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu betimsel çalışmada Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'ndaki öğrencilerin düzenli egzersize bağlı olarak problem çözme becerilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırma 2010-2011 öğretim yılının bahar yarıyılında Elazığ ilinde bulunan Fırat Üniversitesinde yürütülmüştür. Araştırma; Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'ndaki Beden Eğitimi Öğretmenlik Bölümü, Spor Yöneticiliği ve Antrenörlük bölümlerinde okuyan toplam 442 öğrenci üzerinde uygulanmıştır.Araştırmada Heppner ve Peterson (1982) tarafından geliştirilen Şahin, Şahin ve Heppner (1993) tarafından Türkçeye uyarlanan ?Problem Çözme Envanteri? ve araştırmacı tarafından geliştirilen ?Kişisel Bilgiler Formu? veri toplama araçları olarak kullanılmıştır.2010-2011 öğretim yılında gerçekleştirilen araştırmanın genel amacı çerçevesinde cevapları aranan alt problemlere yönelik toplanan verilerin gerekli istatistiksel çözümleri için SPSS 16 (Statistical Packet for Social Sciences) programından yararlanılmıştır. Öğrencilerin problem çözme becerisi alt boyutlarına ait puan ortalamalarının kişisel özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesinde; T-testi, Tek Yönlü Anova ve varyansların homojen olmadığı durumlarda Kruskal-Wallis testi ve Mann Whitney U testi analizlerinden yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda:1.Öğrencilerin problem çözme becerisi alt boyutlarına ait puan ortalamalarının; cinsiyet, uzmanlık spor dalı, lisanslı sporcu olma durumları ve spor yapma sıklıkları değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı tespit edilmiştir (p>0.05).2.Öğrencilerin problem çözme düzeyi alt boyutlarından, kaçınan yaklaşımın alt boyutunda bölüm değişkenine göre farklılığın anlamlı olduğu tespit edilmiştir (p<0.05).3.Öğrencilerin problem çözme düzeyi alt boyutlarından, kaçınan yaklaşım, aceleci yaklaşım ve düşünen yaklaşım alt boyutlarında sınıf değişkenine göre farklılığın anlamlı olduğu görülmüştür (p<0.05).4.Öğrencilerin problem çözme düzeyi alt boyutlarından, düşünen yaklaşım ve değerlendirici yaklaşım alt boyutlarında yaş değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır (p<0.05).Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor, Düzenli Egzersiz, Problem Çözme, Problem Çözme Envanteri.

The target of this study is to compare problem solving abilities of the students in Physical Education and Sport Academy due to regular exercises of the students. The study has been completed during spring semester of 2010-2011 education year in Fırat University, Elazığ. The study was applied upon totally 442 student studying in Departmant of Physical Education and Sport Teaching, Sport Management and Coaching Education school of Physical Education and Sport?Problem Solving Inventory? was developed by Heppner and Peterson (1982) and adapted into Turkish by Şahin, Şahin and Heppner (1993) and also ?Personal Information Form? have been used in the study.In the framework of the study prepared during 2010-2011 education year, SPSS 16 (Statistical Packet for Social Sciences) program has ben used for solving necessary statistical foundation of data gathered for the subproblems of which solutions are searched. In order to examine whether point average beloging to subdimensions of the problem solving ability of the students vary according to personal qualities or not T-test, Unilateral Anova and also the analyses of Kruskal-Wallis test and Mann Whitney U test have been benefited in condition that variations are not homogen.In conclusion of the study;1.Point average beloging to subdimensions and totality of the problem solving ability of the students are detected not to vary significantly as regards gender, profiecieny sport branch, the conditions of being licensed sportman and training frequency (p>0.05).2.Approach of refraining from subdimensions of the problem solving ability has been detected to be significantly different according to section difference (p<0.05).3.Approach of refraining from subdimensions of the problem solving ability, precipitate approach and considering approach have been detected to be significantly different according to class variation (p<0.05).4.Approach of considering subdimensions of the problem solving ability and eveluative approach have been detected to be significantly different according to age variation (p<0.05).Keywords: Physical Education and Sport, Regular Exercise, Problem Solving, Problem Solving Inventory.
The effects of regular excersices on problem solving skills of students at Firat University Academy of Physcal Education and Sports
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Spor