SOSYOEKONOMİK FAKTÖRLERİN 9-10 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARININ SPOR PERFORMANSLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BİNGÖL İLİ ÖRNEĞİ - SEZEN, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Spor, çocukların fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimi için hayati öneme sahiptir. Bu çalışma, sosyoekonomik durumun çocukların spor performansı üzerindeki etkisini irdelerken, bu bağlamın Bingöl ilindeki 9-10 yaş arası çocuklar üzerinde nasıl bir rol oynadığını ele almaktadır. Sosyoekonomik durum, aile geliri, ebeveynlerin eğitim seviyesi ve mesleki statü gibi faktörleri içerir ve çocukların yaşam kalitesi, eğitim başarısı ve genel sağlık durumu üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu tez, bu faktörlerin çocukların spor performansı ve fiziksel aktiviteye katılımı üzerindeki özgül etkilerini incelemeyi hedeflemektedir. Araştırma, nicel bir metodoloji kullanarak ve çapraz kesitsel bir tasarım çerçevesinde, yerel ilkokullardan seçilen 105 çocuk üzerinde yürütülmüştür. Veri toplama araçları olarak, çocukların fiziksel uygunluğunu değerlendiren Eurofit (FitnessGram) Testi ve fiziksel aktivite düzeylerini, sporla olan ilişkilerini ölçen bir Fiziksel Aktivite Anketi kullanılmıştır. Ayrıca, ailelerin sosyoekonomik durumunu belirlemek için ayrıntılı bir demografik bilgi formu dağıtılmıştır. Bulgular, sosyoekonomik durumun çocukların spor aktivitelerine katılımı, kullanılabilir spor malzemeleri, uygun antrenman ve etkinliklere erişim, ve dolayısıyla genel spor performansı üzerinde belirgin bir etkisi olduğunu göstermektedir. Özellikle, yüksek sosyoekonomik duruma sahip ailelerin çocukları, düşük sosyoekonomik duruma sahip ailelerin çocuklarına göre sporla daha fazla meşgul olma eğilimindedir. Bu durum, erişilebilirlik, fırsatlar ve kaynakların bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma, çocukların fiziksel aktiviteye katılımını ve spor performansını teşvik etmek için sosyoekonomik eşitsizliklerin ele alınmasının önemini vurgulamaktadır. Ayrıca, tüm çocukların spor ve fiziksel aktivitelere erişebilmesi adına öneriler sunmaktadır. Anahtar Kelimeler: 9-10 yaş çocuklar, spor performansı, sosyoekonomik durum, fiziksel aktivite, eğitim eşitliği, spor eğitimi, fiziksel uygunluk, toplumsal eşitsizlikler, erişim ve fırsat eşitliği

Sport is crucial for the physical, emotional, and social development of children. This study investigates the impact of socioeconomic status on children's sports performance, specifically exploring its role among children aged 9-10 in Bingöl. Socioeconomic status encompasses factors such as family income, parents' education level, and occupational status, significantly affecting children's quality of life, educational success, and overall health conditions. This thesis aims to examine the specific effects of these factors on children's sports performance and participation in physical activity. The research employed a quantitative methodology and a cross-sectional design, conducted on 105 children selected from local primary schools. The Eurofit Test (FitnessGram), evaluating children's physical fitness, and a Physical Activity Questionnaire, measuring their levels of physical activity and relationship with sports, were used as data collection tools. Additionally, a detailed demographic information form was distributed to determine families' socioeconomic status. Findings indicate that socioeconomic status has a notable impact on children's participation in sports activities, access to appropriate sports materials, training, and events, and thus, their overall sports performance. Specifically, children from families with a high socioeconomic status tend to engage more in sports compared to children from families with a low socioeconomic status. This situation emerges as a result of accessibility, opportunities, and resources. This study emphasises the importance of addressing socioeconomic inequalities to promote children's participation in physical activity and sport performance. It also provides recommendations to ensure that all children have access to sport and physical activity. Key Words: 9-10 years old children, sports performance, socioeconomic status, physical activity, educational equity, sports education, physical fitness, societal inequalities, access and opportunity equality.
The effect of socioeconomic factors on sports performance of 9-10 year old children: The case of Biengöl province
Keywords: Spor