THE HEART OF UZBEKISTAN OF KHIVA BETWEEN RUSSIA TRADE IN XIXth CENTURY - Kara, Füsun (Hamza ALTIN, 2022)
The article is explain to the trade and Khiva with Russia in the XIX. century. Trade was the main source of income in khiva. Usually, slavery trade was of importance half of XIXth century. The Khiva slave bazaar was located within the palvangate. Khiva of Khanate of economy and trade to relation Russia. Cotton production has gained great importance irrigation system played the decisive role in the development of Khiva. Cotton production has gained great importance. Artifical irrigation build Kılıçbay watercanal in 1815, it attached in on Besaglu, Gurlan, Nükus, Uygur, Palunbek water channel opened. Khante of Khiva most importance imported product cotton. Craft trade to take part in Khanate Khiva. Gold, silver, precious Khanate Khiva of supply and demand in foreign trade. Usually, Turkmens, Karakalpaks, Kazaks sheep, camel, cattle to export Khanate of Khiva. The Khiva Khanate made a free trade with all of its neighbors until the period of Russian occupation, and after agreement with Russia its foreign trade rights were restricted.

Makalede, 19. Yu?zyılda Hive Hanlığı ile Rusya arasındaki ticarî ilişkiler hakkında bilgi vermektedir. Hive Hanlığı’nın en önemli gelir kaynağını ticaret oluşturmakta idi. Özellikle,19. Yu?zyılın ilk yarısında bölgede köle ticareti önem kazanmıştır. Hive köle pazarı, Palvan kapısının içinde idi. Zaman zaman bu?tu?n kervanlar el ele geçirilip çölde, elerli bağlı ve boyunlarında iplerle Hiveçarşılarına su?ru?klendikten sonra takas edilir ve satılırdı.Bir diğer önemli ticaret u?ru?nu? pamuk u?retimi idi. Sunî sulamanın yapıldığı bölgede pamuk u?retimi çok önemli bir ithal u?ru?nu? olmuştur. Ayrıca Hive’nin gelişme göstermesinin belirleyici bir öğesidir. Sunî sulama aracılığı ile pamuk u?retiminde çok bu?yu?k artış göstermiştir. 1815 tarihinde u?lkenin en önemli kanalı olan Kılıçbay sulama kanalı inşa edildi. Buna bağlı olarak Besaglu, Gurlan, Nu?kus, Uygur, Palumbek sulama kanalları açıldı. Hive Hanlığının en önemli İthalat u?ru?nlerinden biri de pamuk ithalatı idi. Pamuk Rusya için önemli idi. Zanaatçılık, iç ve dış ticaret de bu?yu?k önem arz etmekte idi. Ülkede bol miktarda altın,gu?mu?ş dış ticarette bu?yu?k önem arz etmekte idi.Tu?rkmen, Karakalpak ve Kazaklardan ise koyun, deve ve sığır ithal ediliyordu. Rus işgali önce Hive Hanlığı diğer koşuları ile de serbest ticaret yapabiliyordu. Rusya ile yapmış olduğu antlaşma ile diğer u?lkeler ile yapılan ticaretine kısıtlamalar getirildi.
XIX.YÜZYILDA ÖZBEKİSTANIN KALBİ HİVE İLE RUSYA ARASINDA TİCARET