ÇÖP SIZINYI SULARININ ANAEROBİK MEMBRAN BİYOREAKTÖRÜNDE ARITIMI - TAŞKAN, ERGİN (Fırat Üniveristesi, 2009)
Çöp sızıntı sularının kirletici içeriğinin çok fazla olması ve özellikle biyolojik arıtma için inhibisyon etkisine sahip olması bu atıksuların kolay arıtılamayacağının göstergesidir. Bu nedenle, dünyada ve ülkemizde çöp sızıntı sularının etkin bir şekilde arıtılması için birçok bilim ve teknoloji grubu çeşitli arıtma üniteleri üzerinde yoğunlaşmışlardır. Bu çalışmalar, genellikle arıtım sistemlerinin farklı kombinasyonları kullanılarak yürütülmektedir.Bu tez çalışmasında çöp sızıntı sularının anaerobik membran biyoreaktörde artımı araştırılmıştır. Ayrıca farklı sızıntı suyu/asetat oranlarında besleme yapılarak An-MBR'ın KOİ giderim performansı, gaz üretme kapasitesi ve sülfatın elektron alıcı olarak mikroorganizmalar tarafından kullanılmasının biyogaz oluşumu üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Deney süreçlerinden elde edilen sonuçlara göre sistemin KOİ giderme verimi işletmeye alma sürecinde %50'ye kadar ulaştığı belirlenmiştir. Farklı sızıntı suyu/asetat oranlarında KOİ giderme verimi ortalama %75-85 arasında değişmiştir. Ayrıca An-MBR'da giderilen sülfat miktarı arttığında üretilen metan miktarında azalma olduğu tespit edilmiştir.

The various contaminants from leachate and mainly having inhibition effect on biological treatment indicate that leachate can not be treated easily. In order to treat leachate effectively in our country and worldwide, many studies focused on the various treatment units. Those studies have been carried out by using different combinations of treatment systems.In this study, the treatment of leachate by anaerobic membran bioreactor was researched. Moreover, the removal efficiency of COD, the capacity of gas production and the effect of utilization of sulphate as electron accepter by microorganism on the generation of biogas were evaluated by feeding with different ratio of leachate/acetate in An-MBR. According to results from experimental studies, the removal of COD was found by 50% during the adaptation phase and in the range of 75 to 85% at different ratio of leachate/acetate. Furthermore it was found that the reduction of the amount of methane occurred when the content of sulphate increased in An-MBR.
Treatment of leachates in anaerobic membrane bioreactor
Keywords: Çevre Mühendisliği