Uşak Yöresinde Vitiligo Hastalarında Ferritin, Vitamin B12 ve Folik Asit Düzeyleri - Etem, Arzu Akağaç; Etem, Ebru Önalan; Yıldırmak, Sembol Türkmen; Kırtay, Mehmet (My University, 2015)
Amaç: Vitiligo yaygın bir deri hastalığı olup melanositlerin destruksiyonu ile seyreden kazanılmış bir depigmentasyon bozukluğudur. Çalışmamızın amacı Uşak yöresinde vitiligo hastalarında ferritin, vitamin B12 ve folik asit düzeylerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 102 (60 kadın ve 42 erkek) vitiligolu hasta ve 102 (60 kadın ve 42 erkek) kontrol bireyi dahil edildi. Serum ferritin, vitamin B12 ve folik asit düzeyleri Advia Centaur XP (Siemens, USA) cihazında kendi kitleriyle ölçüldü. Bulgular: Hasta ve kontrol grubu ferritin ortalama değerleri açısından karşılaştırıldığında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,664). Vitamin B12 ve folik asit ortalama değerleri arasında anlamlı istatistiksel fark tespit ettik (sırasıyla p=0,041 ve p=0,025). Sonuç: Vitamin B12 ve folik asit vitiligo hastalığının etyopatogenezinde rol oynayabilir. Vitiligo hastalarının polikliniklerde vitamin B12 ve folik asit eksikliği açısından değerlendirilerek klinik inceleme ve laboratuvar testlerinin yapılarak periyodik takip edilmelerini tavsiye ediyoruz
Keywords: Dermatoloji; Genel ve Dahili Tıp