Yüksek gerilimli sistemlerde elektrik alanlarının sınır elemanları yöntemi yardımıyla incelenmesi - Cebeci, Mehmet; Yıldırım, Selçuk (My University, 2000)
Bu çalışmada, Sınır Elemanları Yöntemi (SEY) kullanılarak yüksek gerilim sistemlerinde iki boyutlu elektrik alan dağılımları hesaplanmıştır. İlk olarak, elektrik alanlarını matematiksel olarak modelleyen Laplace ve Poisson denklemlerine ağırlıklı artıklar yöntemi uygulanarak sınır integral denklemleri elde edilmiştir. Sınır integral denklemleri, lineer sınır elemanları ile ayrıştırılarak matris formuna getirilmiştir. Daha sonra iki boyutlu ve açık sınırlı elektrostatik alanların analizini yapmak için bir bilgisayar programı (SINEL) geliştirilmiştir. Program yardımıyla silindir-düzlem elektrot sistemi ve güç kablosu üzerinde uygulama yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, analitik olarak hesaplanan sonuçlarla ve 'ELECTRO' isimli paket program sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Bilgisayar Bilimleri; Teori ve Metotlar