Sığır rumen doku arginazı ve subünitelerinin molekül ağırlığı - Erişir, Mine; Ozan, Temizer Sema (My University, 2003)
Sığır rumen doku arginazı kısmi olarak sataştırılmış, özellikleri araştırılmış ve diğer doku arginazlarınınki ile karşılaştırılmıştır. Saflaştırılmış enzimin spesifik aktivitesi rumen homojenatından yaklaşık 150 kez fazla bulunmuştur.Nativ enzimin molekül ağırlığı sefadeks G-150 jel filtrasyonla 122 500 ± 2500, Subünitelerinin molekül ağırlığı ise SDS-PAGE ve sefadeks G-100 jel filtrasyonla 44 000 ± 1000 ve 34 500 ± 500 olarak saptanmıştır. Nativ enzim, iki farklı molekül ağırlığa sahip subünitelerin birleşmesi ile meydana gelen bir trimerdir. Saflaştırılmış enzim, aktivitesini buzdolabı, oda sıcaklığı ve derin dondurucuda giderek kaybettiğinden dayanıksızdır. Enzim -30 °C 'de (derin dondurucuda) 9 günde aktivitesinin % 50'sini kaybetmektedir.DEAE-sephacel kromatografi ile sığır rumen doku arginazının tek bir anyonik formunun varlığı gösterilmiştir. Bir başka deyişle sığır rumen doku arginazı tek bir izoenzim içermektedir. Sığır rumen dokusundan izole edilen arginazın, diğer doku arginaz izoenzimleri ile karşılaştırıldığında A2 veya A4 formu olabileceği düşünülmüştür.
Keywords: Izoenzimler; sığır; arginaz; moleküler ağırlık; dokular