Aortailiyak hastalıklarda cerrahi deneyimlerimiz - Rahman, Ali; Özgüler, İbrahim Murat (My University, 2008)
ÖZET Amaç: Bu çalışmada kliniğimizde aortailiyak hastalık tanısıyla takip edilerek öpere edilen hastaların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Ocak 2000- Ocak 2007 yılları arasında aortailiyak hastalık nedeniyle öpere edilen 55 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların yaş ortalaması 55.84 olup 52'i erkek 3 u bayandı. Değerlendirmede hastane kayıtları kullanılarak hastaların klinik durumları ve greft açıklıkları belirlendi. Bulgular: Preoperatif dönemde 18 hastada koroner anjiografi uygulanıp bunların 14'üne operasyon öncesi girişimde bulunuldu. Hastaların 45'ine aorta-bifemoral yada aorta-biiliak bypass yapılırken, 23 hastada fémoral arter yada distaline yönelik girişimler ilave edildi. Operatif mortalité gözlenmezken, 1 hasta postoperatif 4. günde abdominal kompartment sendromu nedeniyle kaybedildi. Altı aylık kümülatif açık kalma oranı %99, amputasyon gereksinimi ise 1 major (%1.8) ve 1 minör (%1.8) olarak belirlendi. Sonuç: Aortailiyak hastalık operasyon öncesi iyi değerlendirilmek ve operatif süreçte distal arterlere yönelik girişimleri aynı seansta sağlamak koşuluyla düşük mortalité ve iyi klinik sonuçlarla birliktedir.
Keywords: Periferik Damar Hastalıkları; Genel ve Dahili Tıp; Cerrahi