Murat Nehri'nin (Elazığ-Palu İlçe Merkezi Sınırları İçindeki Bölümün'de) Zooplanktonu ve Değişimi - Bulut, Hilal; Saler, Serap (My University, 2014)
Murat Nehrinin (Elazığ-Palu ilçe merkezi sınırları içindeki bölümünde) zooplanktonunu belirlemek amacıyla Haziran 2011- Mayıs 2012 tarihleri arasında aylık olarak alınan örnekler incelenmiştir. Araştırma sonucunda toplam 33 tür teşhis edilmiştir. Teşhis edilen türlerden 25 tür Rotifera, 6 tür Cladocera ve 2 tür ise Copepoda grubundandır. Zooplanktonik organizmaların sayısal olarak % 75,76 sını Rotifera, % 18,18ini Cladocera ve % 6,06sını Copepoda türleri oluşturmuştur. Kış ayları zooplankton tür çeşitliliğinde belirli bir azalmanın kaydedildiği dönem olmuştur. İlkbahar ve yaz aylarında zooplankton tür çeşitliliğinde belirgin bir artış kaydedilmiştir. Zooplankton özellikle ilkbahar aylarında en yüksek tür ve birey sayısı ile ortaya çıkmıştır. En fazla tür sayısı Nisan ayında (dokuz tür) kaydedilmiştir. En az tür ise Ocak ayında (dört tür) kaydedilmiştir. Çalışma alanının pH, sıcaklık, çözünmüş oksijen değerleri ölçülmüştür. Araştırma bu bölgede yapılan ilk çalışma olması bakımından önem taşımaktadır.
Keywords: Biyoloji