TAMİR EDİLEBİLİR TEKNİK SİSTEMLER; SİSTEM İMZASI, ODDS ORANI, YARI MARKOV SÜRECİ YAKLAŞIMLARININ OLUŞTURULMASI - GÜRAL, YUNUS (Fırat Üniveristesi, 2022)
Oldukça geniş bir konu olan teknik sistemlerin güvenilirliği araştırma ve geliştirme çalışmalarına yön veren önemli bir inceleme alanıdır. Bu çalışma temel olarak tamir prensibi altında çalışan teknik sistemlerin güvenilirliklerinin hesaplanması ile ilgilidir. Bu doğrultuda ilk olarak seri ve paralel bağlantılarda tamir prensibi altında sistem imzası oluşturularak teknik sistemin güvenilirliği hesaplanmıştır. İkinci olarak n'den k çıkışlı bir F sistemini temsil eden yarı Markov süreci oluşturularak sistemin önemli göstergeleri, sistemin ortalama ilk bozulma anı, ardışık bozulmalar arasında geçen sürelerin ortalaması, bozulan sistemin çalışmaya başlaması için geçen ortalama süre, sistemin başa dönmesi için gereken ortalama süre, hesaplanmıştır. Üçüncü olarak tutarlı bir sistemin güvenilirliği sistemin odds oranı kullanılarak hesaplanmıştır. Bunun için sistem alt parçalara ayrılarak incelenmiştir. Parçalanma ve birleştirme işlemi özel bir teknik kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Son olarak n'den k çıkışlı bir F sisteminde bileşenlerin çalışma süreleri yerine bozulmalar arası geçen süreler alınarak sistemin bozulma olasılığı hesaplanmıştır.

research and development studies. This study is mainly concerned with the calculation of the reliability of technical systems operating under the repair principle. In this direction, first of all, the reliability of the technical system was calculated by creating a system signature under the repair principle in serial and parallel connections. Secondly, a semi-Markov process representing k out of n: F system is created, and the important indicators of the system, the meantime to first failure of the system, the average of the times between successive failures, the average time taken for the system to start working, the average time required for the system to return to the beginning, calculated. Third, the reliability of a consistent system is calculated using the odds ratio of the system. For this, the system was analyzed by dividing it into sub-parts. The fragmentation and assembly process was carried out using a special technique. Finally, the failure probability of the system is calculated by taking the time between failures instead of the operating times of the components in an F system with k outputs from n.
Repairable technical systems; creating system signature, Odds ratio, semi markov process approaches
Keywords: İstatistik