Elazığ, Samsun, Sivas, Tokat ve Yozgat İllerindeki Sığır ve Koyunlarda Kırım Kongo Kanamalı Ateş Virüs Enfeksiyonunun Seroprevalansının Araştırılması* - Kirbas, Akin; Özdemir, Haydar; Aksozek, Alper (My University, 2010)
Bu araştırmada, Elazığ, Samsun, Sivas, Tokat ve Yozgat illerindeki sığır ve koyunlarda Kırım Kongo Kanamalı Ateş virüs (KKKAV) enfeksiyonunun seroprevalansının belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada her ilden 20 sığır ve 20 koyun olmak üzere toplam 100 sığır ve 100 koyun kullanıldı. Serolojik analizler için hayvanların vena jugularislerinden antikoagulantsız tüplere kan örnekleri alındı. Serolojik analizler Capture IgG ELISA yöntemiyle yapıldı. ELISA analizleri sonucunda, 100 sığırın 17’sinin seropozitif (%17), 83’ünün seronegatif (%83), koyunlarda ise, 100 koyunun 37’sinin seropozitif (%37), 63’ünün seronegatif (%63) olduğu tespit edildi. Sonuç olarak; bu çalışmada KKKAV enfeksiyonuna karşı sığırlarda %17, koyunlarda ise %37 oranında antikor pozitifliği belirlendi. Ülkemizde evcil çiftlik hayvanlarının KKKAV enfeksiyonunun epidemiyolojisinde ve bulaşmasındaki rolleri ile ilgili kapsamlı çalışmaların gerektiği kanısına varıldı.
Keywords: Seroloji; Tokat; Yozgat; Samsun; ELISA; hastalık yaygınlığı; epidemiyoloji; Elazığ; viral hastalıklar; seroprevalans