Üniversite Öğrencilerinde Akıllı Telefon Bağımlılığının Boyun Ağrısı ve Obezite ile İlişkisi - Ergün, Betül; Abakay, Hanıfe; Çopuroğlu, Özge Baykan; Çakmak, Nisa (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin akıllı telefon bağımlılığı düzeyini ortaya koymak ve akıllı telefon bağımlılığı, boyun ağrısı ve obezite arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlamıştır. Yöntem: Çalışmaya 18-30 yaş aralığında üniversite okuyan 92 kişi (61 kadın, 31 erkek) dahil edilmiştir. Çalışma kapsamında bireylerin akıllı telefon bağımlılığı (Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği Kısa Formu- ATBÖ-KF), boyun ağrısı (Boyun Özürlülük Sorgulama Anketi- BÖSA) ve obezite durumları (Vücut Kütle İndeksi-VKİ) değerlendirilmiştir. Obezite sınıflandırılmasında fazla kiloluluk için VKİ?25 kg/m², obezite için VKİ?30 kg/m² değerleri referans alınmıştır. Bulgular: Cinsiyet kategorileri arasında ATBÖ- KF toplam skoru açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken, BÖSA toplam skoru açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. BÖSA toplam ortalama değeri kadınlarda daha yüksek bulunmuştur (p=0,010). Bireylerin akıllı telefon bağımlılığı ve boyun ağrısı skorları arasında korelasyona bakıldığında ise BÖSA toplam skoru ile ATBÖ skorları ve VKİ arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulunmazken (r=0,1295, p=0,219), ATBÖ skoru ile BÖSA toplam skoru arasında pozitif yönlü, orta dereceli ve istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulunmuştur (r=0,4254, p<0,001). Sonuç: Bu çalışma, üniversitede okuyan öğrencilerin akıllı telefon bağımlılığı ile boyun ağrısı arasında ilişki olduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte, obezite ile akıllı telefonun bağımlılığı ve boyun ağrısı arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu sonuçlar, akıllı telefon kullanımlarının fiziksel sağlık üzerindeki etkilerinin daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesi ve üniversitelere yönelik bilinçlendirme eğitimlerinin yapılması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Daha büyük popülasyonlarla akıllı telefon bağımlılığının boyun sağlığı ve obezite üzerindeki etkilerini araştırmaya yönelik daha fazla çalışma yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Keywords: Akıllı telefon; obezite; boyun ağrısı; bağımlı davranış