KEBAN’DA YUSUF ZİYA PAŞA KÜLLİYESİ VAKFI - Çelik, Kürşat (Fırat University, 2014)
Yusuf Ziya Paşa, III. Selim ve II. Mahmud dönemlerinde iki defa sadrazamlık yapmış, 1785’den 1795’e kadar ve 1809’dan 1811’e kadar olmak üzere en uzun süre Ma?âden-i Hümayun Eminliği görevinde de bulunmuş bir devlet adamıdır. Mâden-i Hümayun Emini olarak çalıştığı dönemde halkın sevgi ve saygısına mazhar olan Yusuf Ziya Paşa burada kendi adıyla cami, medrese, şadırvan, kütüphane ve çeşmeden oluşan bir külliye inşâ ettirmiştir. Bu külliyenin ihtiyaçlarını gidermek ve devamlılığını sağlamak için de yine aynı isimle bir vakıf kurmuştur. Bu çalışmada Yusuf Ziya Paşa vakfının yürüttüğü hizmetler ile vakfın gelirleri, giderleri ve görevlileri incelenmiştir.

Yusuf Ziya Pasha had been grand vizier twice in III. Selim and II. Mahmud period. He was an important politician and he had been the longest Ma?âden-i Hümayun (The Imperial Mine) certainty between the years 1785-1795 and 1809- 1811. During his certainty period he was really loved and respected by people in that area and and a külliye composed of a mosque, a religious school, a sadirvan, a library and a waqf was builded with his name. He established a foundation with the same name to meet the needs and ensure the continuity of that külliye. In this study, the services, incomes, expenses and attendants of Yusuf Ziya Pasha Waqf are studied.
The Waqf of Yusuf Ziya Pasha Complex in Keban