ATATÜRK BARAJ GÖLÜ GERGER BÖLGESİ BALIK FAUNASININ TAKSONOMİK YÖNDEN İNCELENMESİ - YENİYOL, SELMA (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu çalışmada Atatürk Baraj Gölü Gerger Bölgesi balık faunası ve taksonomik özellikleri araştırıldı. Bu amaçla, balık örnekleri Ekim 2012 ile Nisan 2013 tarihleri arasında Gerger bölgesinden 18, 24, 32 ve 54 mm göz genişliğindeki fanyalı ağlar, değişik göz açıklığı olan serpme ağları ve değişik ebatlarda balık yakalama kepçeleri kullanılarak yakalandı. Çalışma süresince toplam 267 balık incelendi. Yapılan inceleme sonucunda 3 aileye ait toplam 8 balık türü belirlendi. Balıkların doğal renk, leke, bant, benek, çizgi ve desenlerin şekil ve konumları arazideyken belirlendi. Daha sonra örnekler laboratuvara taşındı ve tür teşhisleri yapıldı. Türlere göre ayrımı yapılan tüm örneklerin metrik ( total, çatal ve standart boyları ile baş, burun, predorsal, postdorsal uzunlukları, göz çapı, vücut yüksekliği) ve meristik ( yüzgeçlerdeki yumuşak ve sert ışın sayıları, yanal çizgi üzerindeki pul sayıları, dorsal yüzgeç başlangıcı-yanal çizgi ve ventral yüzgeç başlangıcı-yanal çizgi arasındaki pul sayıları) özellikleri belirlendi. Elde edilen bulgular diğer su kaynaklarında yapılan benzer çalışmalarla karşılaştırılarak, nedenleriyle birlikte benzerlikler ve farklılıklar ortaya konmaya çalışıldı.

In this study, the fish fauna of Atatürk Dam Lake and it's taxonomic features are searched. With this aim , between October 2012 and April 2013 the fish samples were catched with using trammel nets with different mesh sizes (18, 24, 32 and 54 mm bar length), throw nets that have different mesh sizes and different sizes of scoop nets. 267 fish were examined during the study. A total of 8 fish species that belong to 3 families were found at the end of the investigation. The fish's natural colour , stain, tape, spot , line and designs's of shapes and locations were determined in land.Then the samples were conveyed to laboratory and they were diagnosed. All samples ' that separated according to the species metric (with total, prong and standard heigth - head , nose ,predorsal and postdorsal length , eye diameter , body height) and meristic (the numbers of soft and hard ray on fins, the numbers of scales on lateral line, beginnig of dorsal fin- lateral line and beginning of ventral fin- the numbers of scales among lateral line) features were determined. With comparing the findings and similar studies studied on other water sources , similarities and differences were tried to reveal with the reasons.
A taxonomic investigation on the fish fauna of Gerger district in Atatürk Dam Lake
Keywords: Su Ürünleri