Astragalus angustifolius, Artemisia ve Juncus effusus'un Uranyum ve Toryum için Biyoakümülatör Özellikleri - Kalender, Leyla; Alçiçek, Ömer Nedim (My University, 2016)
Dadağı-Nevşehir uranyum cevherleşmelerinin çevresinde biyojeokimyasal çalışmalar, üç farklı bitki türü; keçi keveni (Astragalus angustifolius), yavşan (Artemisia), saz otu (Juncus effusus) ve üzerinde yetiştiği toprak örneklerinde yapılmıştır. Bu çalışmada, uranyum ve toryum için hesaplanan biyoakümülasyon faktör değerleri (Cp/Cs); keçi keveni (Astragalus angustifolius) için 0,041 ve 0,022, yavşan (Artemisia) için 0,089 ve 0,058 olarak belirlenmiştir. Bu nedenle, keçi keveni ve yavşanın uranyum ve toryum bakımından düşük derece akümülatör olduğu söylenebilir. Ancak, saz otunun (Juncus effusus), hesaplanan Cp/Cs oranı 0,378 değeri, bu bitkinin uranyum için orta derecede akümülatör bitki olabileceğini göstermektedir.
Keywords: Çevre Bilimleri