OTOMATİK KAN KÜLTÜRÜ SİSTEMLERİNDE NEGATİF ÇIKAN KAN KÜLTÜRLERİNİN İNKÜBASYON SÜRELERİ UZATILARAK HACEK GRUBU BAKTERİLERİN ARAŞTIRILMASI - ŞAHİN, GÜLNİHAL (Fırat Üniveristesi, 2019)
Kanda herhangi bir enfeksiyon etkeninin bulunup bulunmadığını saptamak için yapılan teste kan kültürü denir. Kan kültürünün amacı, kanda hangi tür de mantar veya bakteri bulunduğunu tespit etmektir. Bu yöntem özellikle menenjit, osteomiyelit, artrit, endokardit, peritonit, zatürre ve nedeni bilinmeyen ateş gibi hastalıkların tanısında kullanılır. Kanda bulunan enfeksiyon; titreme, düşük veya yüksek ateş, hızlı nefes alma, artan nabız veya çarpıntı, kas ağrılar ile kendini göstermektedir. Bu sepsis sonucu zihinde bulanıklık, azalmış idrar, baş dönmesi, baş ağrısı, ciltte döküntü ve hatta organ yetmezliğine kadar ilerleyen olaylar meydana gelebilir. Bu bulguların bulunduğu hastanın tedavi edilebilinmesi için tanının doğru ve hızlı birşekilde tesbit edilmesi gerekir. Bu tanıyı koymak için, zaman kaybetmeden hekimler kan kültürü istemi yapması zorunludur. Zamanında ve uygun şartlarda alınan kan kültürlerinin hızlı bir şekilde raporlanmasıyla, sepsis tanısı koyulan hastanın tedavisi yönlendirilir ve hastanın hayatta kalması sağlanır. Bu nedenle kanın rol oynadığı enfeksiyonlarının saptanmasında, kan kültürü en önemli ve kolay bir yöntemdir. Kan kültürü yöntemi bakteriyel veya fungal mikroorganizmaların saptanması sağlanır. Aynı zamanda tespit edilen patojenlerin antimikrobiyal duyarlılıklarının belirlenmesine avantaj sağlar. Çalışmamızda, standart kan kültürü yöntemlerinde negatif sonuç için belirlediği 5 günlük inkübasyon süresi uzatılarak; Haemophilus spp., Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Cardiobacterium hominis, Eikenella corrodens ve Kingella spp. (HACEK) gibi zor üreyen bakterileri tespit edilmesi amaçlanmıştır. Fırat Üniversitesi Hastanesi çeşitli kliniklerinde yatan hastalardan Mikrobiyoloji Laboratuvarına gelen 500 aerop ve/veya anerop kan kültürü şişesi, otomatik kan kültürü cihazına (BD, Bactec Fx, USA) yüklendi. Kan kültürü şişelerinin otomotik kan kültürü cihazına yüklenmesinden sonra cihazın inkübasyon döneminde standart pozitif sinyal verme süresi olan beş (5) günün sonunda negatif olarak sonuçlanan 500 aerop ve/veya anaerop kan kültürü şişesi HACEK grubu bakteriler yönünden değerlendirmeye alındı. Negatif kan kültür şişelerinden preparatları hazırlanarak Gram boyamaları yapıldı. Gram boyama sonucuna göre bakteri saptanmayan kan kültür şişeleri 35-37°C de etüvde72 saat ek bir inkübasyon süresine tabi tutuldu. Bu süre sonunda kan kültürlerinin beş (5) (%1)'inde örnekte üreme saptanırken 495'inde (%99) üreme saptanamadı. Üreme saptanan beş örnekte birer tane olmak üzere; Kingella kingae, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Staphylococcus epidermitidis, Candida glabrata üredi. Bu sonuç standart klavuzlarda belirlenen 5 günlük üreme süresinin bazı durumlarda (zor üreyen bakteriler, kandaki mikroorganizma miktarının azlığı v.s. gibi nedenlere bağlı olarak) yetersiz olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla negatif sonuç için belirlenen inkübasyon süresinin yeniden gözden geçirilmesi için uzun çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: HACEK, Kan kültürü

A blood test to determine whether there is an infection agent in the blood is called blood culture. The purpose of blood culture is to determine which types of fungi or bacteria are present in the blood. This method is especially used in the diagnosis of diseases such as meningitis, osteomyelitis, arthritis, endocarditis, peritonitis, pneumonia and unknown cause fever. Infection in the blood; tremors, low or high fever, rapid breathing, increased pulse or palpitations, Novartis manifests itself with. As a result of this sepsis may occur events that progress to confusion in the mind, decreased urine, dizziness, headache, skin rash and even organ failure. Of these findings resides in a fast and accurate way of diagnosis for the patient's treatment must be determined. To make this diagnosis, it is imperative that physicians prompt blood culture without wasting time. With the rapid reporting of blood cultures taken in timely and appropriate conditions, the treatment of the patient diagnosed with sepsis is directed and the patient's survival is ensured. For this reason, blood culture is the most important and easy method for detecting infections in which blood plays a role. The blood culture method ensures the detection of bacterial or fungal microorganisms. It also provides an advantage to the determination of antimicrobial susceptibility of detected pathogens. In our study, the incubation period of 5 days determined for the negative result in standard blood culture methods was extended; Haemophilus spp., Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Cardiobacterium hominis, Eikenella corrodens and Kingella spp. It is intended to detect difficult-to-reproduce bacteria such as HACEK. 500 aerop and/or anerop blood culture bottles were loaded into an automated blood culture device (BD, Bactec Fx, USA) from patients in various clinics of Euphrates University Hospital to Microbiology Laboratory. After loading blood culture bottles into the automotic blood culture device, 500 aerop and/or anaerop blood culture bottles were evaluated in terms of HACEK group bacteria, resulting in negative results at the end of five (5) days of Standard positive signaling period during the incubation period. Gram staining was done by preparing preparations from negative blood culture bottles. According to Gram staining results, blood culture bottles with no bacteria were subjected to an additional incubation period of 72 hours at 35-37°c etluvde. At the end of this period, reproduction was detected in five (5) (1%) of blood cultures, while reproduction was not detected in 495 (99%). One in five specimens with reproduction; Kingella kingae, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Staphylococcus epidermitidis, Candida glabrata were produced. This result is determined in the standard guidelines 5 days of reproduction period in some cases (difficult to reproduce bacteria, lack of the amount of microorganisms in the blood v.P. depending on such reasons) indicate that it is inadequate. Therefore, long studies are needed to reconsider the incubation period determined for the negative result. Keywords: HACEK, Blood cult
Investigation of hacek group bacteria by increasing the incubation times of negative blood cultures in automatic blood culture systems
Keywords: Mikrobiyoloji