Derin ven trombozu sonrası asemptomatik pulmoner emboli tanısında ventilasyon/ perfüzyon sintigrafisi ve multidedektör bilgisayarlı tomografinin karşılaştırılması - Yücedağ, Eflatun; Uysal, Ayhan; Burma, Oktay; Özgüler, İbrahim Murat; Colak, Mehmet Cengiz; Balcı, Tansel Ansal (My University, 2014)
Amaç: Pulmoner tromboemboli (PTE) sistemik venöz sistemde oluşan pıhtıların pulmoner vasküler yatağa göçü ile ortaya çıkan klinik tabloya verilen isimdir. Akut derin ven trombozu (DVT) sonrası ortalama %40-60 oranında asemptomatik PTE görülmekte ve bu durum sessiz klinik seyir nedeniyle fark edilmemektedir. Bu çalışmamızda akut alt ekstremite DVTsine bağlı gelişen asemptomatik PTE tanısında hala günümüzde önemli bir yer tutan ventilasyon-perfüzyon (V/P) sintigrafisi ile son yıllarda kullanılmaya başlanan multi-detektor bilgisayarlı tomografinin (MDBT) sensitivite ve spesifitesini karşılaştırmayı amaçladık. Yöntemler: Çalışma alt ekstremite akut DVT nedeniyle kliniğimize yatırılarak tedavisi planlanan 25 hastada ger- çekleştirildi. Gebeler, nüks DVT vakaları, müracaat esnasında semptomatik PTE tablosu olanlar, vena kavaya uzanım gösteren trombüsü olanlar, önceden geçirilmiş PTE öyküsü olanlar çalışmaya dahil edilmedi. Hastalarda DVT tanısı renkli doppler USG ile konulup, D-dimer testiyle teyit edildi. Hastalara yatışının 1.ve 8. günlerinde V/P sintigrafisi ve MDBT yapılarak asemptomatik PTE varlığı araştırıldı. Bulgular: Pulmoner tromboemboli açısından asemptomatik olan 25 DVT hastasının 24ünde D-dimer normalin üstünde ölçüldü. MDBT ile 10 hastaya PTE tanısı konuldu. Akut DVTye bağlı %40 oranında asemptomatik PTE geliştiği tespit edildi. Sonuç: Multi-detektor bilgisayarlı tomografi tanı değeri açısından V/P sintigrafisinden daha faydalı bulundu.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp