ACİL SERVİSTE AKUT KORONER SENDROM TANISI ALAN HASTALARDA PLAZMA SPEXİN'İN DİAGNOSTİK DEĞERİ - ÇİFTÇİ, YAHYA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Acil serviste myokard enfarktüsü (MI) tanısı konulan hastalarda serum speksin düzeylerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmamıza acil bölümüne göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran 50 ST elevasyonlu myokard enfarktüsü (STEMI) ve 50 non ST elevasyonlu myokard enfarktüsü (NSTEMI) olmak üzere 100 MI hastası, 50 atipik göğüs ağrısı olan hasta ve 50 sağlıklı ve gönüllü kontrol grubu olmak üzere toplamda 200 kişi dahil edildi. Çalışmamıza katılan STEMI hastalarının ortalama spexin düzeyi (562,78±325,87 pg/ml) atipik göğüs ağrısı (821,60±513,87 pg/ml) ve kontrol grubuna (812,10±476,17 pg/ml) göre anlamlı daha düşüktü (sırası ile p<0.001, p<0.001). Benzer şekilde NSTEMI hastalarının ortalama spexin düzeyi (574,38±393,24 pg/ml) atipik göğüs ağrısı ve kontrol grubuna göre anlamlı daha düşük idi (sırası ile p<0.001, p<0.001). STEMI ve NSTEMI tanısı alan hastaların spexin düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p=0,829). ROC Curve analizinde STEMI tanısında speksinin cut-off değerini ?532 pg/mL olarak aldığımızda sensitivitesi %60, spesivitesi %76, pozitif prediktif değeri (PPV) %63.7, negatif prediktif değeri (NPV) ise %63.9 (AUC=0,703, p<0.001, %95 CI: 0,603- 0,790) bulundu. NSTEMI tanısında ise speksinin cut-off değerini ?520 pg/mL olarak aldığımızda sensitivite %56, spesifite %78, PPV %71,8, NPV %63,9 (AUC=0,704, p<0.001, %95 CI: 0,604- 0,791) idi. MI hastalarında Speksin düzeyi ile HEART ve TIMI skorları ile anlamlı korelasyon bulunmadı. Sonuç olarak; STEMI ve NSTEMI hastalarında speksin düzeyi anlamlı oranda azalmaktadır. Fakat NSTMI ile STEMI hastalarının spexin düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Anahtar Kelimeler: Myokard infarktüsü, acil servis, spexin

It was aimed to investigate serum specin levels in patients diagnosed with myocardial infarction (MI) in the emergency department. A total of 200 patients, including 50 patients with ST elevation myocardial infarction (STEMI) and 50 patients with non-ST elevation myocardial infarction (NSTEMI), 50 patients with atypical chest pain and 50 healthy and volunteer control groups, who applied to the emergency department with chest pain complaints. The mean spexin level (562.78±325.87 pg/ml) of STEMI patients participating in our study was compared to atypical chest pain (821.60±513.87 pg/ml) and control groups (812.10±476.17 pg/ml) was significantly lower(p<0.001, p<0.001, respectively). Similarly, the mean spexin level (574.38±393.24 pg/ml) of NSTEMI patients was significantly lower than that of atypical chest pain and control groups (p<0.001, p<0.001, respectively). There was no significant difference between the spexin levels of the patients diagnosed with STEMI and NSTEMI (p=0.829). In the ROC Curve analysis, when we take the cut-off value of spexin as ?532 pg/mL in the diagnosis of STEMI, its sensitivity is 60%, its specificity is 76%, its positive predictive value (PPV) is 63.7%, and its negative predictive value (NPV) is 63.9% (AUC=0.703 p<0.001, 95% CI: 0.603-0.790). In the diagnosis of NSTEMI, when we take the cut-off value of spexin as ?520 pg/mL, the sensitivity is 56%, the specificity is 78%, PPV is 71.8%, NPV is 63.9% (AUC=0.704, p<0.001, 95% CI: 0.604 - 0.791). There was no significant correlation between Spexin level and HEART and TIMI scores in MI patients. As a result; Spexin levels are significantly decreased in STEMI and NSTEMI patients. However, no significant difference was found between the spexin levels of NSTMI and STEMI patients. Keywords: Myocardial infarction, emergency department, spexin
Diagnostic value of plasma spexin in patients diagnosed acute coronary syndrome in emergency department
Keywords: İlk ve Acil Yardım