Fındık yağının dizel motorlarda alternatif yakıt olarak kullanılması ve yanma karakteristiklerinin incelenmesi - Akbas, Bulent; Altun, Şehmus; Cöner, Cengiz; Sugözü, İlker (My University, 2007)
Bu çalısmada, ülkemizin dünya üretiminde ilk sırasında olduğu fındık bitkisinden elde edilen fındık yağının motor yakıtı olarak kullanılabilirliği arastırılmıstır. Bu çalısmada ham fındık yağı dört zamanlı tek silindirli, direk püskürtmeli ve hava soğutmalı bir dizel motorunda yakıt olarak kullanılmıstır. Ham fındık yağının motorine göre çok yüksek olan viskozitesinin düsürülmesi ve yüksek viskozitenin sebep olacağı bazı problemleri gidermek için, ham fındık yağı motorin ile % 25, 50 ve 75 oranlarında karıstırılarak seyreltilmistir. Motorin ile seyreltilen ham fındık yağı dizel motorunda basarılı bir sekilde kullanılmıs, yük altında ve farklı motor hızlarında motor performans karakteristikleri ölçülmüstür. Yapılan testlerde karısım yakıtlarının motor momenti ve gücü motorine göre düsük, özgül yakıt tüketimi değerleri ise yüksek çıkmıstır.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Mühendislik; Makine; Fizik; Atomik ve Moleküler Kimya; Termodinamik; Enerji ve Yakıtlar