RU'YET -i HiLAL MESELESi - Köksal, Isınail (Fırat University, 2008)
İslami ibadetlerin bir kısmında ay takvimi esas alınır. Bunlar Ramazan ayının başlama ve bitmesi, hacca gitmek ve kurban bayramını tespit etmek .. gibi senelik ibadetlerdir. İslam ülkeleri ise ayın başlangıcı konusunda ihtilafa dilşmüşlerdir. Bunun görünürdeki en bilyük sebebi, asıronomik hesaplara güven meselesidir. Ayrıca kavuşum~ anını ay başlangıcı yapıp yapmamakla ilgilidir. Fakat kanaatİınce bu konudaki en büyilk sebep, İslam ülkelerinin siyasi dağınıklığıdır. Bu ortamda kötü niyetli bazı şahıs veya kuruluşların da etkisi tartışılamaz. Çünkü ay ve güneşin hareketi sabittir. Ayın kavuşum vaktiyle, yeryüzünden görme vaktinden birisi de tercih edilebilir. Bu noktadaki bilimsel toplantılarda ittifakla kabul edilen görü ise, aybaşının yeryüzilnden görülme anına dayanması dır.
The Baginning of The lslamic Month
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları