Rejeksiyon ensefalopatisi - Kabakuş, Nimet (My University, 2000)
Başarılı organ transplantasyonu kronik organ yetmezliğine bağlı birçok sorunu hızla düzeltse de, bizzat kendisi de nörolojik bozukluklarla komplike olabilmektedir. Bu bozukluklardan biri de rejeksiyon ensefalopatisidir (RE). RE kemik iliği, böbrek, karaciğer gibi majör organ transplantasyonlarından sonra ve akut rejeksiyon krizi sırasında görülebilen bir sendromdur. Bu sendromda elektrolit bozuklukları, hipertansiyon, ilaç/radyoterapi ya da ateş bağlı olmaksızın gelişen bir ensefalopati söz konusudur. RE baş ağrısı, konfüzyon, konvulsiyon ve reversibl elektroensefalografik değişikliklerle karakterizedir. Bazen rejeksiyon krizinin akut fulminant seyri sırasında progressif multifokal lökoensefalopati (PML), santral pontin miyelinolizis ve spongioform ensefalopati gelişebilmektedir. Ayırıcı tanı özellikle intrakraniyal patolojiler yönünden iyi yapılmalıdır. RE sendromunun tanımı ve onun rejeksiyon krizinin ağırlığı ile ilişkisinin bilinmesi, tedaviye yaklaşım yönünden önemlidir. Steroid tedavisi kesilmemeli ve doz azaltılmamalıdır. RE ciddi bir nörolojik durum ve önemli bir morbidite nedeni olmasına rağmen, uzun süreli takipte herhangi bir sekel görülmemiştir.
Keywords: Tedavi; Organ nakli; Nakil immunolojisi; Greftin reddedilmesi