KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİ SONRASI YARDIM FAALİYETLERİNE GÖNÜLLÜ KATILAN PARAMEDİK ÖĞRENCİLERİNİN DENEYİMLERİ: FENOMENOLOJİK YAKLAŞIM - Cantürk, Funda; Duman, Ayfer Şahin (Paramedik Eğitiminde Standardizasyon ve Akreditasyon Derneği, 2025)
Amaç: Bu çalışmayla İlk ve Acil Yardım Programı (paramedik) öğrencilerinin deprem yardımında gönüllü olma nedenleri ve deneyimleri incelenmiştir. Gereç ve Yöntemler:Nitel araştırma yöntemi desenlerinden biri olan fenomenolojik yaklaşımla gerçekleştirilen bu çalışmada 12 öğrenci ile yarı yapılandırılmış sorular ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Bulgular: MAXQDA22 programı ile veriler sıklık, benzerlik ve farklılık açısından tematik hale getirilerek alıntılar ile sunulmuştur. İlk ve Acil Yardım programı öğrencilerinin ifadelerinden yola çıkarak beş tema, 23 alt tema belirlenmiştir. 193 alıntı analiz edilmiştir. Elde edilen ana temalar 1. Amaç, 2. Zorlaştırıcı Unsurlar, 3. Kolaylaştırıcı Unsurlar, 4. Hizmetler ve 5. Öneriler olarak belirlenmiştir. Sonuç: Elde edilen bulgulara göre afet müdahalesi sırasında karşılaşılan zorluklara rağmen, insanlara yardım etmenin ve topluma katkıda bulunmanın sağladığı tatmin duygusunun, öğrencilerin tekrar gönüllü olma isteğini olumlu yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Ayrıca öğrencilerin afet müdahalesi sürecinde yaşadıkları deneyimleri ve gönüllü olma nedenlerini analiz eden çalışmamız, gelecekteki hazırlık çalışmalarının stratejik olarak geliştirilmesine önemli katkılar sağlayacaktır.

Abstract Aim: In this study, the reasons and experiences of First and Emergency Aid Program (paramedic) students for volunteering in earthquake aid were examined. Materials and Methods: In this study, which was carried out with the phenomenological approach, one of the qualitative research method designs, in-depth interviews were conducted with 12 students with semi-structured questions. Results: With the MAXQDA22 program, the data was thematized in terms of frequency, similarity and difference and presented with quotations. Five themes and 23 sub-themes were determined based on the statements of the First and Emergency Aid program students. 193 quotes were analyzed. The main themes obtained were determined as 1. Purpose, 2. Difficult Elements, 3. Facilitating Elements, 4. Services and 5. Suggestions. Conclusion: The findings revealed that, despite the difficulties encountered during disaster response, the feeling of satisfaction provided by helping people and contributing to society positively affected students' desire to volunteer again. As a result, our study, which analyzes students' experiences during the disaster response process and their reasons for volunteering, will make significant contributions to the strategic development of future preparation studies.
Experiences of Paramedic Students Voluntarily Participating in Aid Activities After the Kahramanmaraş Earthquakes: Phenomenological Approach
Keywords: Health Services and Systems (Other); Sağlık Hizmetleri ve Sistemleri (Diğer)