Diabetik ratlarda vitamin E'nin serum lipitleri ve lipit peroksidasyonu üzerine etkisi - Çelık, Sait; Ökkeş,; Yılmaz, Okkes; Yilmaz, (My University, 1999)
Diabetik ratlarda vitamin E'nin bazı serum lipitleri ve lipit peroksidasyonu üzerine etkisi incelen¬di. Araştırmada otuz adet erkek Wistar ratlar kullanıldı. Bu ratlar, her grup on adet içermek üzere rasgele üç gruba ayrıldı. Birinci grup kontrol, ikinci grup hastalık grubu ve üçüncü grup hastalık oluşturulan ve ayrıca vitamin E verilen grup olarak kullanıldı. On iki hafta sonunda ratların serumlarında yapılan analizlerde diğer gruplara göre ikinci gruba ait serumlarda insülin, yüksek yoğunluklu liporotein (HDL) ve vitamin E miktarlarında azalma, malondialdehit (MDA), glukoz, fosfolipit türleri, kolesterol türleri, trigliserit, serbest yağ,asitleri, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) ve çok düşük yoğunluklu lipoprotein (VLDL) düzeylerinde ise artma gözlendi. Lipit türlerinin (şerbet yağ asitleri, kolesterol esterleri, fosfolipit ve trigliserit) yağ asitleri analizlerinde ikinci grupta, diğer gruplara göre bütün türlerin stearik asit (18:0) düzeyinde artma ve aşırı doymamış yağ asitleri düzeylerinde ise azalma tesbit edildi. Sonuçlardan diyabetik ratlarda vitamin E'nin lipit peroksidasyonunu önleyerek koruyucu ve düzenleyici etki gösterdiği, böylece kalp-damar rahatsızlıklarını engellediği kanaatine varıldı.
Keywords: E vitamini; oksitlenme; yüksek yoğunluklu lipoprotein; düşük yoğunluklu lipoprotein; glukoz; lipit peroksidasyonu; kolesterol; diyabet; sıçan; malondialdehit; triyosilgliserol; trigliseridler; kan lipitleri; fosfolipit