Plants used for passing kidney stones by the folk in Elazığ - Çakılcıoğlu, Uğur; Türkoğlu, İsmail (My University, 2007)
Bu çalışmada böbrek taşlarını ve kumunu düşürmek için halk arasında kullanılan bitkiler araştırılmıştır. Araştırma, Mart 2005 ve Kasım 2006 tarihleri arasında Elazığ ilinde ikamet eden özel hastanelere muayeneye ve serbest eczanelere ilaç almaya giden böbrek taşlı 300 kişi ile yüz yüze anket yöntemi uygulanarak yapılmıştır. Ankette bireylerin demografik özellikleri, böbrek taşını düşürdüğüne inanılan bitkilerin yöresel adları, kullanım şekilleri sorgulanarak kaydedilmiştir. Bireylerin bu bitkiler hakkındaki bilgi durumları ve tüketim durumları incelenmiştir. Kullanılan bitkiler usulüne uygun şekilde toplanarak bilimsel adlandırılması yapılmıştır. Sıklıkla kullanımı tespit edilen bitkiler; Rosa canina L., Citrus limon (L.) Burm., Thymus haussknechtii Velen, Urtica dioica L., Zea mays L., Allium cepa L., Rubus sanctus Schreber and Prunus domestica L. Anket formundaki veriler SPSS 12.0 İstatistik paket programında değerlendirilmiştir. Programda düz ve çapraz tablolar oluşturulmuş ve verilerin anlamlı olup olmadıkları, khi-kare değerleri hesaplanarak analiz edilmiştir.
Keywords: Böbrek hastalıkları; geleneksel tıp; Doğu Anadolu Bölgesi; tıbbi bitkiler; Elazığ; yerel isimler; böbrekler; böbrek taşları