Ağır metal iyonlarının ( $Cu^{++} , Pb^{++} , Hg^{++} , Cd^{++}$ ) Clivia sp. Bitkisi polenlerinin çimlenmesi ve tüp büyümesi üzerine etkileri - Gür, Nazmi; Topdemır, Aykut; Munzuroğlu, Ömer; Çobanoğlu, Dursun (My University, 2004)
Clivia sp. bitkisinin polen çimlenmesi ve tüp büyümesi üzerine klor tuzu halinde uygulanan kurşun, bakır, civa ve kadmiyum ağır metallerinin etkileri araştırıldı. Her bir ağır metalin 30, 60, 90, 120 ve'240 uM' hk konsantrasyonları kullanıldı. Elde edilen sonuçlara göre tüm ağır metal konsantrasyonları polen çimlenmesini ve tüp büyümesini değişik oranlarda azalttı. Kullanılan ağır metallerden polen çimlenmesini ve tüp uzunluğunu en fazla engelleyenin kadmiyum, en az engelleyenin ise kurşun olduğu görüldü.
Keywords: Ağır metaller; cıva; kurşun; bakır; kadmiyum; Clivia; çiçektozu çimlenmesi; çiçek tozu boruları