BİTCOİN ALTERNATİF BİR PARA BİRİMİ OLABİLİR Mİ? EKONOMİK BİR DEĞERLENDİRME - TURAN, MUHAMMED MESUT (Fırat Üniveristesi, 2021)
Tarihsel süreç içerisinde para, değişen ihtiyaçlar ve teknolojik yenilikler doğrultusunda farklı şekillere bürünmüştür. Son yıllarda paranın son örneği olan kripto paralar Bitcoin ile hayatımıza girmiştir. Bitcoin, şifreleme tekniklerinin kullanıldığı ve merkezi bir otoritenin kontrolüne ihtiyaç duymaksızın işlev gösterebilen dijital bir para birimidir. Teknolojik ilerlemeler sonucunda yeni bir parasal araç olarak ortaya çıkan ve itibari para birimlerine alternatif olabileceği düşünülen Bitcoin'e ilgi giderek artmaktadır. Bu çalışmada, Bitcoin'in mevcut para birimlerine alternatif bir para birimi haline dönüşüp dönüşmeyeceği, paranın sahip olduğu geleneksel işlevler açısından incelenmektedir. Bu bağlamda, Bitcoin'in paranın işlevlerini ne ölçüde sağlayabileceği, sahip olduğu temel özellikler ve teknolojik altyapı dikkate alınarak değerlendirilmektedir. Teorik olarak Bitcoin bir değişim aracı olma potansiyeline sahip olmakla beraber alternatif bir para birimi veya bir değişim aracı olarak tercih edilmediği sonucuna ulaşılmaktadır. İlaveten, Bitcoin'in bir değer saklama aracı olarak talep edilme potansiyeline sahip olduğu anlaşılmaktadır

In the historical process, money has taken different forms in line with changing needs and technological innovations. Cryptocurrencies, the last form of money in recent years, have entered our lives with Bitcoin. Bitcoin is a digital currency that uses encryption techniques and can function without the need for the control of a central authority. Interest in Bitcoin, which has emerged as a new monetary tool as a result of technological advances and is thought to be an alternative to fiat currencies, is increasing. In this study, whether Bitcoin will transform into an alternative currency to existing currencies is examined in terms of the traditional functions of money. In this context, the extent to which Bitcoin can provide the functions of money is evaluated by considering its basic features and technological infrastructure. Theoretically, although Bitcoin has the potential to be an exchange tool, it is concluded that it is not preferred as an alternative currency or a medium of exchange. In addition, it is understood that Bitcoin has the potential to be claimed as a store of value.
Could bitcoin be alternative currency? an economic assessment
Keywords: Ekonomi