Öğretmen adaylarının bilimsel araştırma özyeterliği ve üstbiliş düşünme becerilerine yönelik görüşlerinin incelenmesi - Tuncer, Murat; Yılmaz, Ömer (My University, 2016)
Bu araştırmada öğretmen adaylarının üstbiliş düşünme becerileri ile bilimsel araştırma özyeterlikleri arasında bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Bunun yanında bu her iki niteliğin bağımsız değişken olarak belirlenen yaş, bilimsel araştırma yöntemleri dersini alma durumu ve öğrenim görülen fakülte değişkenleri açısından incelenmesi hedeflenmiştir. Araştırma ilişkisel tarama yöntemine göre yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemi olarak amaçsal örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemine göre dördüncü sınıf ve mezun durumundaki öğrenciler seçilmiştir. Araştırma kapsamında ulaşılan bulgulardan biri üst biliş düşünme becerileri ölçeğinin düşünme becerileri yeterlikleri alt boyutunda öğretmen adaylarının görüşleri arasında bilimsel araştırma yöntemleri dersini almayan öğrenciler lehine anlamlı fark olduğudur. Ayrıca öğretmen adaylarının üstbiliş düşünme becerisi ölçeğinin karar verme alt boyutuna yönelik görüşleri öğrenim gördükleri fakülte açısından anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Öğretmen adaylarının görüşleri arasındaki en yüksek pozitif ilişkinin bilimsel araştırma özyeterliği ölçeği ile bu ölçeğin yöntem alt boyutu arasında, en düşük ilişkinin pozitif yönde ve üst biliş düşünme becerisi ölçeğinin karar verme becerileri ile bilimsel araştırma özyeterliği ölçeğinin öneri ve referans yazma alt faktörü arasında olduğu görülmüştür. Araştırma kapsamında hem üstbilişsel becerilerin hem de bilimsel araştırma öz-yeterliğinin yaşa bağlı değişim gösterdiği veya yaşın bu değişkenler üzerinde anlamlı düzeyde fark yaratacak bir değişken olduğu belirlenmiştir. Eğitim-öğretim faaliyetlerinde yaş beklenen bilişsel performansların bir önkoşulu olma özelliğini korumaktadır. Eğitimciler bilişsel süreçleri, özellikle de proje ve performans görevlerini işe koşarken bilimsel araştırma özyeterliklerini dikkate almalıdırlar.

This study aims at researching whether there is a relationship between metacognition thinking skills of teacher candidates and their self-efficacy of scientific research. It also aims at analyzing both characteristics in terms of the variants of age, courses of scientific research methods and faculty where they study which are determined as independent variants. Research has been carried out in accordance with relational survey model. 4th grade students who are about to graduate have been selected as the sampling of the research in accordance with the criterion sampling method which is one of purposive sampling methods. One of the findings obtained within the scope of the research is that there is a meaningful difference on behalf of the students who do not take the courses of scientific research methods under the scale of metacognition thinking skills and under the sub-dimension of thinking skills efficacy.Moreover; remarks of teacher candidates regarding the scale of metacognition thinking skills towards the sub-dimension of decision making vary meaningfully depending on the faculties where they study. It has been realized that the highest positive relationship between the remarks of teacher candidates is between the scale of self-efficacy of scientific research and the sub-dimension of method of this scale while the lowest positive relationships between the sub-factor of decision making skills of metacognition thinking skills and the sub-factor of writing suggestions and references of the scale of self-efficacy of scientific research. Within the scope of the research, it has been realized that both cognitive skills and self-efficacy of scientific research vary depending on the age or age is a variant which creates a meaningful difference on these variants. Age remains as a pre-condition of the expected cognitive performances in educational activities. Academicians should take the self-efficacy of scientific research into consideration while putting the cognitive processes, especially the duties of project and performance into service.
Analysis of the remarks of teacher candidates regarding self-efficacy of scientific research and metacognition thinking skills
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Bilimsel araştırma özyeterliği; Üstbiliş düşünme becerileri; Öğretmen adayları; İlişkisel tarama modeli