TRAVMATİK İNTRASEREBRAL HEMORAJİLİ HASTALARDA DİFÜZYON MR BULGULARI VE SERUM S100B DÜZEYLERİNİN LEZYON PROGRESYONU İLE KORELASYONU - DÖNMEZ, OSMAN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Travmatik intraparankimal kanamaların progresyonu bu hastalardaki klinik kötüleşme ve ölümün en yaygın nedenidir. Hastaların başarılı şekilde tedavisi risk grubundaki hastaların belirlenip, progresyonunun nörolojik kötüleşme başlamadan saptanmasına ve tedavinin buna göre düzenlenmesine bağlıdır.Difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme (MRG) dakikalar içinde görüntü elde edilmesini sağlayan, kontrast madde kullanılmasını gerektirmeyen, kafa travmalı hastalarda kullanımı artan bir görüntüleme metodudur.S100B proteini kafa travmalı hastalarda beyin hasarını takiben önce BOS'a, daha sonra da kana salınmaktadır. S100B düzeyleriyle kafa travmasının şiddeti, nörolojik tablo ve prognoz arasında pozitif ilişki bulunmuştur.Amacımız; hafif ve orta kafa travmalı hastalarda difüzyon MR bulguları ve serum S100B düzeylerinin lezyon progresyonuyla korelasyonunu araştırmaktır.Çalışmamızda intraserebral hemoraji saptanan hafif veya orta kafa travmalı 30 hasta değerlendirildi. Hastalara travma sonrası ilk 6 saat içerisinde beyin difüzyon MRG tetkiki yapıldı. Ayrıca kabulde (1. saat), 24. ve 48. saatlerde BBT çektirildi ve aynı saatlerde plazma S100B düzeyleri bakıldı. Progresyon görülen ve görülmeyen bu iki hasta grubu karşılaştırıldı.Progresyon gösteren travmatik intraserebral hemorajilerde lezyon etrafındaki iskemik alanın progresyon göstermeyen hastalara göre oransal olarak daha geniş olduğu tespit edildi. Özellikle difüzyon MRG'deki iskemi/hemoraji oranı 2'nin üzerinde olanlarda progresyon riskinin çok artmış olduğu görüldü. Progresyon gösteren ve göstermeyen travmatik intraserebral hemorajili hastaların 1, 24 ve 48. saat serum S100B düzeyleri arasında ise progresyon gösteren grup lehine istatistiki anlamlı fark saptanmadı.Sonuç olarak; Difüzyon MRG'deki iskemi/hemoraji oranının progresyon riskinin belirlenmesine yardımcı önemli bir parametre olduğunu düşünüyoruz.

The progression of traumatic intraparenchymal hemorrhages is the most common cause of clinical deterioration and death in patients with this hemorrhage. The successful treatment in these patients depends on identification of patients in the risk groups, detection of neurological deterioration before the beginning of progression and regulation of the treatment according to this.Diffusion MRI that produces images in minutes and does not require the use of contrast agent is a imaging method for increasingly used in head-injured patients.After brain injury, S100B protein in patients with head trauma is firstly released to CSF, and then into the bloodstream. A positive correlation was found between S100B levels and the severity of head injury, neurological table and prognosis.Our aim is to investigate the corelation of diffusion MR findings and serum S100B levels with the lesion progression.In our study, 30 trauma patients with detected intracerebral hemorrhage were evaluated. Patients? brain diffusion MRI was taken in the first 6 hours after trauma. Brain CT was taken at admission (1st hour), 24th hour, 48th hour and plasma S100B levels were measured at these hours. Patients with the progression and the progression-free patients were compared.The ischemic area surronding the lesion in patients with traumatic intracerebral hemorrhages showing progression were found proportionally larger than patients showing no progression. It was seen that progression risk was highly increased in especially the cases with ischemia/hemorrhage ratio above 2 in diffusion MRI. There was no statistically significant difference in favor of the group showing progression among S100B levels of patients with intacerebral hemorrhage showing progression and no pregression at 1st, 24th and 48th hours.As result, we think that ischemia/hemorrhage ratio in diffusion MRI is an important assistant parameter in the determination of progression risk.
The correlation of lesion progression to the diffusion mr findings and serum S100b levels in patients with traumatic intracerebral hemorrhage
Keywords: Nöroşirürji