Hindilerde aspergillozis - Çevik, Aydın; Eröksüz, Hatice (My University, 2004)
Bu araştırmada Bingöl Hindi Üretme Çiftliğinden getirilen 5 günlük 20 adet Hindi palazı makroskobik ve mikroskobik olarak incelendi. Makroskobik olarak tüm hayvanlarda akciğer ve hava keselerinde değişen büyüklükte düzgün ve yuvarlak granulomlar gözlendi. Mikroskobik olarak granulomların merkezinde nekrotik odaklar ve odakların çevresinde heterofil granulosit, makrofaj, dev hücreleri, en dışta ise bağdoku kapsülü görüldü. Granulomlarda çok sayıda septum ve braşlara sahip çok sayıda Aspergillus fumigatus miselyumları Periodic Acid Schift ve Grocot Methamine Silver boyama yöntemleri ile ortaya kondu.
Keywords: Hindi; histopatoloji; lezyon; Aspergillus fumigatus; tanı teknikleri; teşhis; boyama; kümes hayvanları; aspergilloz; otopsi