Divânu Lugâti’t-Türk’te Yer Alan Bazı Askeri Kavramlar - Tutar, Adem; Erdoğan, İsmail (My University, 2017)
Kaşgarlı Mahmud Türk dünyasının yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden birisidir. Özellikle onun Türk dilinin önemini vurgulamak amacıyla yazmış olduğu Divânu Lugâti’t-Türkadlı eseri, Türkçe’nin bilinen ilk sözlüğü olarak kabul edilmektedir. Eser farklı bölgelerdekullanılan Türk lehçelerdeki söz varlıklarının bir araya getirilmesiyle oluşmuştur. Bize göreDivânu Lugâti’t-Türk Türk milletinin hemen her alandaki kelime ihtiyacını karşılayabilecekpotansiyele sahiptir. Özellikle de tarih, din, ahlak ve felsefe gibi sosyal bilimlere ait alanlardaki kelime sayısı oldukça fazladır. Bunun yanında sağlık ve fen ilimlerine ait kavramlarınTürkçe karşılıklarını bulma hususunda da Divânu Lugâti’t-Türk’ten faydalanılması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu çalışmamızda Divânu Lugâti’t-Türk’te yer alan askerî kavramlarıincelemeye çalışacağız. Zira eser içerisinde yer alan kelimelere baktığımızda, çok sayıda askerî terimle karşılaşmaktayız. Bu da Türk milletinin asker millet olduğunu gösteren önemlibir ipucudur.
Keywords: Folklor; Arkeoloji; Tarih; Antropoloji