IX. VE X. YÜZYILLARDA BİZANS İMPARATORLUĞUNDA TİCARET - DENK, SEMRA ÇELİK (Fırat Üniveristesi, 2006)
IX ve X. YÜZYILLARDA BİZANS İMPARATORLUĞUNDA TİCARETSemra DENK (ÇELİK)FIRAT ÜNİVERSİTESİTARİH ANABİLİM DALIELAZIĞ 2006, s. XII+124İnsanlık tarihi ile başlayıp aynı gelişim paralelinde bulunan ticaret, OrtaçağTarihi boyunca da yoğun bir seyir takip etmiştir.IX. ve X. Yüzyıllarda Bizans İmparatorluğundaki ticari durum, beraberindegeniş bir ekonomik ve sosyal refahı getirmiştir. Bir yandan pazar, panayır gelişirken,diğer yandan da kentler ve tüccar sınıfı gibi sosyal değişmeler yaşanmıştır.Doğu-Batı ilişkileri ile ihracat ve ithalat faaliyetleri artmış ve bu yüzyıllarticaretin yükselişi olmuştur. XI. Yüzyılda ise Bizans İmparatorluğu tarihi açısındanönemli dönüm noktaları olmuştur. Bizans siyaseten çöküş sürecine girerken, budönemde Doğu'da Türk ve İslam gücü dünya siyasetinde önemli bir noktaya gelmiştir.Anahtar kelimeler: Bizans, Ticaret, Fiyat, Doğu, Batı, İstanbul.

SUMMARYMASTER THESISTRADE THE BYZANTINE EMPIRE IN THE 9th-10th CENTURIESSemra DENK (ÇELİK)UNIVERTSITY OF FIRATTURKISH HISTORY DEPARTMENTELAZIĞ 2006, page: XII+124Commerce begins with history of humanity and follows the same developmentpattern.Throughout Middle Time commerce to followed dense progress.In 9th and 10 th centuries trade attach brought economic and social comfort. İnthe Byzantion of Imperium. At the same time while bazaars, fair and groww up howeverlike cities and Merchant class lived social change.In the borders of perios east-west relation and imports-exports operationincreased and in these centuries, trading was at its highest level. İn the 11th centuri isthe turning points of The Byzantine Empire history. While The Byzantine Empire wasgoing to the decline process as politic in this period Turkish and Islam power come tothe important point on the world policy in the east.Key words: The Byzantion, Trade, Price, East, West, Constantinopolis
Trade the Byzantine empire in the IX. th-X.centuriet
Keywords: Tarih