ELEKTRONİK MEDİKAL KAYITLAR İÇİN BLOK ZİNCİRİ KULLANIMI - GENÇKAYA, NİLAY (Fırat Üniveristesi, 2023)
Sağlık sektöründe yer alan bazı kuruluşlar, kuruma başvuru yapan hastaların kimlik bilgilerini, istirahat raporlarını ve doktor görüşlerini barındıran bu vb. tıbbi işlemlerin yürütülmesi sonucunda kaydı alınan verileri tutan protokol hasta kayıt defterlerini kullanmaktadır. Ve bu defterlere girişler manuel olarak yapılmaktadır. Ayrıca defterlerde yer alan kayıtların bu şekilde takip edilmesi, korunması ve güvenli bir şekilde muhafaza edilmesi dikkat gerektiren en önemli konulardan biridir. Hasta girişlerinin manuel olarak yapılması, verilerin kaybolma ihtimalinin göz önünde bulundurulması ve yedekleme problemi bu sektörde bazı yeniliklere gidilmesi gerektiğini gündeme getirmiştir. Günümüzde ise hemen her sektörde karşılaşılan birçok problemin donanımsal ve yazılımsal olarak desteklenen modeller ile çözüme kavuştuğu düşünülmüş, bu konuda da bir çalışma yapılması gerektiğine karar verilmiştir. Bu çalışmada, blok zinciri teknolojisinden faydalanılarak bir elektronik sağlık kaydı (EHR) sistemi önerilmiştir. Yapılacak olan bu çalışma ile; elektronik sağlık kaydı, manuel problemlerin otomatikleştirilmesi, veri kaybının en aza indirgenmesi, kişisel gizliliğin korunması şeklindeki kavramlar ön planda yer almaktadır. Anahtar Kelimeler: Elektronik Sağlık Kaydı, Blok Zinciri, Dağıtık Sistemler, P2P Sistemler, Solidity, Metamask

Some organizations in the health sector, these etc., which include the identity information of the patients applying to the institution, their rest reports and doctor's opinions the protocol, which keeps the data recorded as a result of the execution of medical procedures, uses patient logbooks. And the entries to these ledgers are made manually. In addition, monitoring, protecting and keeping the records in the books in this way is one of the most important issues that require attention. Making patient entries manually, taking into account the possibility of data loss, and the backup problem brought up the need for some innovations in this sector. Today, it is thought that many problems encountered in almost every sector have been solved with models supported by hardware and software, and it has been decided that a study should be carried out on this subject. In this study, an electronic health record (EHR) system is proposed by utilizing Blok zinciri technology. With this work to be done; Electronic health record, automating manual problems, minimizing data loss, protecting personal privacy are at the forefront. Keywords: Electronic Health Record, Blok zinciri, Distributed Systems, P2P Systems, Solidity, Metamask
Using blockchain for electronic medical records
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol