KLİNKER ÖĞÜTME SİLPEPS'LERİNİN ALAŞIM KATKI ORANLARINA BAĞLI ABRASİV AŞINMA DAVRANIŞLARININ ARAŞTIRILMASI - ELÇİ, ŞİNASİ (Fırat Üniveristesi, 1998)
Yüksek Lisans Tezi KLİNKER ÖĞÜTME SİLPEPS'LERİNİN, ALAŞIM KATKİ ORANLARINA BAĞLI ABRASİV AŞINMA DAVRANIŞLARININ ARAŞTIRILMASI Şinasi ELÇİ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji Eğitimi Anabilim Dalı 1998, Sayfa: 71 Bu araştırmada, yüksek krom alaşımlı dökme demir malzemelerin oda sıcaklığındaki aşınma davranışları incelenmiştir. Aşınma testlerinde alüminyum oksit ve silisyum karbür taneli abrası v aşındırma kağıtları kullanılmıştır. Kırşehir Çelik Döküm Fabrikasında halen üretilmekte olan orjinal malzemelere değişik alaşım elementleri ve değişik ısıl işlemler uygulanarak dökme demir numuneler elde edilmiştir. İki adet orjinal malzeme ve otomat çeliği mukayese malzemeleri olarak kullanılmışlardır. Aşınma deneyleri pirn-disk (pin-on disk) test cihazında yapılmıştır.II Pim-disk aşınma cihazında iki farklı yük ( 55.6 N ve 100 N ) kullanılmıştır. Bu deneylerde kullanılan numune boyutları 16 mm çap ve yaklaşık 16 mm boyutlarındadır. Abrası' v aşındırıcı olarak 60 numaralı alüminyum oksit ve 80 numaralı silisyum karbür kağıtlar kullanılmıştır. Her bir deney numunesi için en az üç deney yapılmıştır. Deneyden sonra numuneler aseton ile temizlenerek 10~4 g hassesi yeti i terazi ile ağırlık kayıpları tesbit edilmiştir. Pim disk aşınma cihazında, aşınma için kayma yolu 4.43 m dir. Numunelerin mikroskobik incelemeleri optik metal mikroskobunda yapılmıştır. Fazların ve karbürlerin belirlenmesi için değişik dağlayıcılar kullanılmış ve fotoğrafları çekilmiştir. Sonuç olarak, numunelere ilave edilen bazı alaşım elementleri ve yapılan ısıl işlemler ile numunelere aşınma direnci kazandırılmıştır.

II! SUMMARY Masters Thesis THE INVESTIGATION OF ABRASIVE WEAR BEHAVIOUR OF 6RINDIN6 SUPERS WITH RESPECT TO ALLOVING CONTENTS Şi nasi ELÇİ Fırat University Institute of Science and Technology Metallurgical Education Department 1 998, Page : 7 1 In this study, abrasive wear behaviour of high chromium cast irons were examined at the room temperature. A1"0, and SIC abrasives, 80 qrit were used for this study. The reference specimens and research specimens were produced at Kırşehir Steel Casting Factory (ÇEMAŞ). Research specimens were produced adding some alloying elements to ÇEMAŞ* original product. In addition research specimens were heat treated. Two original steels were used as comparison materials. Abrasion tests were carried out on a pin-on disc tester. Two different loads were applied to the specimens on this tester (55,6 N and 100 N).IV Pin specimens were manufactured 16 mm in diameter and 16 mm in length. Every specimen were abraded at least three times and average values were taken for calculations. Mass losses of specimens were measured using 10"4 g balance. For abrasion, sliding distance was 4.43 m. Carbides and matrix were identified by etching. The microstructures of specimens were examined using optical microscope. As a result, this research was done to produce better wear resistant materials.
A Research, resistance of grinding silpeps relatively alloying elements
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering